Presentatie wandelgids Sporen van de Slavernij | 26 juni

In 2013 viert de stad Utrecht dat 300 jaar geleden de Vrede van Utrecht in 1713 is getekend. Tijdens de Vrede van Utrecht regelde het Asiento-arrangement het recht om slaven te leveren. In de Utrechtse binnenstad zijn details van de slavenhandel bewaard gebleven die herinneren aan de dagen van Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) en de rijkdom die zij brachten. Dr. Esther Captain, Dr. Sjoerd Jaarsma en Dr. Hans (J.J.) Visser  hebben zich een aantal maanden verdiept in de vaak goed verstopte details van de slavenhandel in Utrecht. In de Domstad leeft het onderwerp slavernij nauwelijks. Men is niet bekend met de lokale linken die er zijn, terwijl in het straatbeeld diverse verwijzingen naar een slavernijverleden zijn.

De stadswandeling Sporen van de Slavernij is een initiatief van het Centre for the Humanities, in samenwerking met  Kosmopolis Utrecht. Zij willen niet alleen aandacht vestigen op de afschaffing van de slavernij door koning Willem III op 1 juli 1863 (volgend jaar 150 jaar geleden), maar vooral ook op de blijvende erfenis van de slavernij tot op de dag van vandaag.

Na ontvangst in Het Utrechts Archief, vind de presentatie van het boek plaats, samen met een interview met directeur Saskia van Dockum en een optreden van zangeres Denise Jannah. Daarna nodigen wij u uit een verkorte versie van de wandeling  op weg naar de Winkel van Sinkel voor een afsluitende borrel.

Tijd:15:30 – 17:30
Locatie: Auditorium, Het Utrechts Archief
Adres: Hamburgerstraat 28, Utrecht

De GPS-route van de stadswandeling is als app voor smartphones te downloaden via: www.sporenvanslavernijutrecht.nl

De presentatie van de wandelgids wordt mede mogelijk gemaakt door: Centre for the Humanities UtrechtKFHein fondsUtrechts UniversiteitsfondsProvincie UtrechtVrede van Utrecht  en Winkel van Sinkel.

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress