Mirror Mirror – the Black Hair Experience | AAMU, 29 oktober

De afro is weer terug en zwart haar staat volop in de belangstelling. Ruim 100 jaar geleden leerden zwarte vrouwen in de Verenigde Staten hun haar te straighten, dankzij de haarproducten van Mme. C.J. Walker. Vanaf eind jaren ’60 werd de afro populair en gold het zelfs als een politiek statement. In de jaren ’80 ging men massaal aan de jheri curl of terug naar het straighten. Zwarte Amerikanen besteden vaak meer geld aan haar en schoonheidsproducten dan aan eten. Ook in de urban Aboriginal kunst wordt veel gewerkt rond thema’s als schoonheid, haar, esthetiek en politiek: Djon Mundine maakte de persoonlijke beslissing om al meer dan 25 jaar zijn haar niet meer te knippen en Richard Bell gebruikt blonde modellen in zijn werk om zijn aanklachten tegen racisme en kolonisatie kracht bij te zetten. De op 29 oktober aanwezige kappers zijn: Lofti, Chantal, Bote en Anoeska Schmidt. Filmmaker/performer/theatermaker Quinsy Gario zal de bezoekers in de kappersstoel ter plekke enkele vragen stellen over hun haar, zoals:

– Hoe belangrijk is je haar voor je identiteit?
– Wat doet het met je, welk statement wil je maken?
– Wat voor effect hebben jouw haar-ervaringen op de indeling van je leven in Nederland?

In het AAMU wordt ook een slampoetry performance uitgevoerd door vier dichters/slampoets, onder wie poetrypusher Logos en poetryslammer Seckou (Antwerpen). Verder kun je in het museum de rondleider met je eigen zaklamp in het donker volgen. Je komt er dan onverwachte combinaties tegen van kunst en muziek. In de tentoonstelling Be My Guest zijn 10 ontmoetingen met Aboriginal kunst te zien. In Be My Guest zie je grote namen uit de Aboriginal kunst tegenover kunst uit allerlei windstreken, zoals Salli Gabori en Rover Thomas naast Sol LeWitt en Roy Villevoye.

Tussen de kunstwerken van Be My Guest is er een optreden van singer/songwriter Case Mayfield, die intelligente, gepassioneerde, breekbare gitaarsongs met folkinvloeden ten gehore brengt. In het museumcafé kun je op adem komen met een glas wijn of bier uit Australië. Tenminste als dj Krautpleaser je niet de dansvloer opzuigt met een aanstekelijke mix van grote namen uit de Australische en Aboriginal muziekscene. Tijdens de dj-set Burning The Midnight Oil speelt muzikant Michiel Teijgeler op een didgeridoo.

Op 29 oktober, een maanloze en de donkerste nacht van het jaar, openen tien musea in het Utrechtse Museumkwartier hun deuren. De Utrechtse museumnacht valt dit jaar samen met de Nacht van de Nacht, een initiatief waarmee aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht wordt gevraagd. Aan de Museumnacht 2011 nemen naast het AAMU deel: Centraal Museum, Domtoren, Geldmuseum, Het Utrechts Archief, Museum Catharijne Convent, Museum Speelklok, Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht, Spoorwegmuseum en het Universiteitsmuseum.

Mirror Mirror – the Black Hair Experience
Datum:
29 oktober 2011
Locatie: AAMU, Oudegracht 176, 3511 NP Utrecht
Tijd: 20:00 – 02:00 uur
Toegang Museumnacht 2011: passe-partout in voorverkoop € 12,50, avondkassa: € 15,-. (Online hier te bestellen.) 

Museumnacht 2011 | Tips Museumnacht 2011 | AAMU Michiel Teijgelaar  | Quinsy Gario | lotfihairstylist.nl

Lees ook: 
# Burgemeester bij Black Hair op Wereldfeest Utrecht
# Black Hair: hairdressers & hairtories
# Blogartikel Het afro kapsel is weer hip

• Ontvang maandelijks de Nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht. 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress