Linken Leggen Lombok: literair festival en debatten

1 november: Indisch Literair Festival
Oeroeg, het roman-debuut van Hella S. Haasse uit 1948, vormt het middelpunt van Nederland Leest 2009. Dit vormde een inspiratiebron voor Kosmopolis Utrecht, Bibliotheek Utrecht en het Centraal Museum om op 1 november een groot Indisch literair festijn in de centrale bibliotheek te organiseren.

Indische en Molukse verhalen in woord en geschrift, van vroeger en nu. Het programma omvat een talkshow, spoken word, een kookdemonstratie, verhalenvertellers, theater en muziek.
Met o.a. Marion Bloem, schrijfster van onder meer de roman ‘Ver van familie’, over Indische Nederlanders die in Nederland een nieuw bestaan hebben moeten opbouwen, en het net verschenen boek ‘Vervlochten grenzen’; en de Utrechter Eddy Lie.
De presentatie is in handen van Rocky Tuhuteru.

Datum: 1 november
Tijd: 12:00 -17:00 uur
Locatie: Centrale Bibliotheek Utrecht

VOC-debatten
Een ander onderdeel van Linken Leggen Lombok is een serie debatten die de verborgen en complexe geschiedenis van Nederland als koloniale mogendheid trachten bloot te leggen. Handelsgeest, multinationale handel, slavernij, paternalisme en ethiek zijn componenten van de VOC mentaliteit. Is deze mentaliteit misschien een belangrijke grondtoon van de Nederlandse identiteit?

Het eerste debat is op 21 oktober. Tijdens de aftrap bieden we de bezoeker de VOC voor dummies via sprekers, een column en youtube. Met een historische uitleg, analyse, de feiten, maar ook Balkenende en de reacties.

De volgende debatten zijn op 18 november en 16 december. Op 18 november wordt ingegaan op de koloniale resten van Nederland via een aantal casestudies. Op 16 december staat de hedendaagse postkoloniale dynamiek centraal.

Data: 21 oktober, 18 november en 16 december
Locatie: debatcentrum Tumult, Domplein 5, Utrecht
Tijd: 20.00 uur

De debatten worden georganiseerd in samenwerking met debatcentrum Tumult.

Linken Leggen Lombok is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, Museum Maluku en St. Papua Cultureel Erfgoed.
Kijk voor meer informatie op www.linkenleggenlombok.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress