Jecko Siompo: hiphop is ontstaan in Papua

De uit West-Papua afkomstige choreograaf Jecko Siompo is met zijn dansgroep JeckoSDANCE van 15 t/m 24 mei 2012 in Nederland. Het gezelschap treedt op tijdens het Tong Tong Festival in Den Haag en in RASA Utrecht. Op 24 mei keert zijn dansgroep terug naar Indonesië; Jecko blijft als artist-in-residence zelf nog een maand langer in Nederland op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag. Wil je 40 procent korting op kaartje in Utrecht (23 mei)? Klik dan hier.

door Icif Coelingh
Redactie/PR
Kosmopolis Utrecht

Jecko Siompo is geboren in FakFak en groeide op bij Jayapura, de hoofdstad van het Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea, dat tot 1962 een Nederlandse kolonie was. Hij leerde als kind de rijke danscultuur van Papua kennen. Het dunbevolkte gebied kent zo’n 260 volken en circa 250 talen, 15 procent van alle bekende talen in de wereld. Dans is er altijd een verbindende factor geweest. De traditionele dansen in Papua begeleiden dei belangrijke gebeurtenissen van een Papoea-volk. Overal waar Jecko met zijn dansgroep optreedt, ervaart hij dat  zijn aanstekelijke, tropische gonzo-dansstijl zeer geliefd is bij de jongere generatie die is opgegroeid met Afro Urban Dance op MTV.

Animal Pop from Jecko Siompo

Jungle
Jecko bracht zijn jeugd door in Kota Baru, een dorp voor de kust van Jayapura. Hij ontdekte in Jakarta de wereld van de streetdance en in de VS (New York) raakte hij in de ban van hiphop, de tegencultuur-beweging die met name floreerde in de straat. De subcultuur is bij het grote publiek vooral bekend als muziekstroming, maar voor de hiphoppers zelf betekent het meestal meer dan alleen muziek. Zo kent de hiphop breakdance en graffiti als ondersteunende kunstvormen. Jecko maakte zich deze culturen eigen en liet zich inspireren door hun overeenkomsten én verschillen. Zo introduceerde hij in de moderne dans als eerste choreograaf de zogeheten ‘animal pop’, geïnspireerd op de dieren in de jungle van Papua.

Overgrootmoeder
Eén van de aspecten die hiphoppers naar buiten willen brengen, is de samenleving een spiegel voorhouden. Jecko claimt dat hiphop is ontstaan in Papua. Maar is dat waar?  Jecko laat zijn tien dansers bekende en onverwachte bewegingen uitvoeren waardoor er een voortdurende stroom van verandering plaatsvindt. Zijn werk straalt een hoog niveau van creativiteit uit en is vermakelijk op een lichte en frisse manier. De voorstelling lijkt door de wilde passie en energie op een antropologische dans waarin de choreograaf de herkomst van de westerse cultuuruitingen probeert uit te leggen. ‘Je hoeft mij niet te geloven, maar mijn overgrootmoeder heeft mij verteld dat hiphop is ontstaan in Papua’, zegt Jecko zelf over zijn choreografie van We came from the East.

 


Op YouTube is veel werk van Jecko Siompo te vinden. Hier zie je de jonge dansers van de groep JeckoSDANCE repeteren voor de voorstelling  ‘We came from the East’ tijdens het Singapore Dance Festival in oktober 2011.

Profiteren van €7 korting op kaartje in Utrecht (23 mei), klik dan hier.

Dansvoorstellingen van Jecko Siompo tot dusver:
– We Came From The East (2011)
Betamax ke DVD (Betamax to DVD) (2009)
What Existed (2008)
Terima Kost (Room for rent) (2007)
 In Front of Papua (2005)
Tikus Tikus (Rats) (2003)
– Unanuk (2001)
Sketsa Impian (Dream sketch) (1999)
Irian Zoom In (1998)
Goda (Temptation) (1997)
Kontemp Error (1995)

Lees ook:
#  Danssensatie Jecko Siompo naar Nederland gehaald | 15 – 24 juni
# Artikel over Jecko Siompo door Gerard Mosterd  – 12 april 2012
# Artikel in Jakarta Post: Jecko Siompo’s Papuan hip-hop – 6 oktober 2011
# Interview met Jecko Siompo in Time Out -12 oktober 2011
# Artikel in over Jecko’s carrière in artsHub (Australië) – 28 september 2011
# Filmpje Animal Pop op MetroTV met Jecko Siompo -7 jan 2012
# Humorvol choreografiefilmpje van Jecko Siompo uit 2007

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress