De zoektocht van Sophie Ernst en Taha Mehmood resulteert in een installatie met videobeeld en objecten, waarin het vertellen van verhalen centraal staat. Het vertellen van verhalen is in elke gemeenschap een traditie waarin betekenis wordt doorgegeven; ze zijn onderdeel van de gezamenlijke en persoonlijke identiteit van mensen. Verhalen zorgen ervoor dat ervaringen worden bewaard en dat de schaduw van het verleden wordt teruggehaald.
Voor hun installatie reisden Ernst en Mehmood naar Indonesië. De koloniale confrontatie tussen Europa en Azië leidde tot vele persoonlijke, regionale en nationale verhalen waarin de herinnering aan deze tijden wordt behouden en doorgegeven. Deze verhalen geven duiding en creëren kennis. De historische en hedendaagse maatschappij in Europa en Azië is erdoor gevormd.
Verschillende gasten gaan in dialoog over de rol die verhalen spelen bij het creëren van herinneringen, identiteit en cultuur en de positie van koloniale verhalen in een geglobaliseerde, postkoloniale wereld.
Gasten op 29 mei:
– Shaheen Merali (kunstenaar en curator)
– Astrid Weij (Erfgoed Nederland)
– Leontine Meijer-van Mensch (Erfgoedtheorie, Reinwardt Academie)
– Wim Manuhutu (Voormalig directeur Museum Maluku)
Gasten op 2 juli:
– Iftikal Dhadi (Hoogleraar Kunstgeschiedenis, Cornell University)
– Roy Villevoye (Beeldend kunstenaar)
– Kitty Zijlmans (Hoogleraar Moderne Kunstgeschiedenis)
Datum: zondag 29 mei 2011
Locatie: Scheltema Complex, Marktsteeg 1 in Leiden
Aanvang: 14:30 uur
Toegang: gratis
Reserveren aanbevolen: 071-5161887 | scheltemacomplex.nl
Informatie: www.framerframed.nl
Meer informatie over het debat op 2 juli a.s. volgt nog.