De representatie van niet-westerse culturen komt tot uiting in blockbuster-tentoonstellingen zoals Kleurrijk India en Bollywood, Braziliaans Carnaval in het Tropenmuseum of De Positie van Moslimvrouwen.
In de Nederlandse museumwereld lijkt nauwelijks plaats voor perspectieven vanuit de regio zelf. Tentoonstellingen worden ‘geframed’ met de Nederlandse blik als uitgangspunt. Gedepolitiseerd of niet, tentoonstellingen met niet-westerse kunst lijken afgerekend te worden op hun morele boodschap en de mate waarin ze een echte werkelijkheid weergeven. Het begrip authenticiteit staat hierbij centraal.
Debat
In dit debat zullen de processen achter exotisering—zowel in kunstmusea, volkenkundige musea en andere erfgoedinstellingen—aan de orde komen, in het bijzonder het proces van etnomarketing.
Vertaalt het streven naar hoge bezoekersaantallen met exotische thema’s zich in een voorkeur voor landen en regio’s met een positief imago—zoals de opkomende mogendheden van Azië, India, Brazilië? Gaat dit in de programmering ten koste van gebieden die moeilijk liggen bij het publiek, een negatief imago hebben of op weinig belangstelling kunnen rekenen?
Zijn kleinere kunstinstellingen de uitzondering op de regel, omdat zij simpelweg geen groot publiek hoeven te trekken? Kunnen alleen musea met een kleiner marktaandeel het zich nog veroorloven om letterlijk en figuurlijk onontgonnen gebieden te betreden?
Deelnemers aan het debat zijn:
Stanley Bremer, directeur Wereldmuseum
Francio Guadeloupe, Universiteit Nijmegen
Rocky Tuhuteru, beeldvormingspecialist Tuhuteru en Partners, Lid Raad voor Cultuur
Moderator: Liesbeth Levy
Datum en tijd: zondag 28 februari, 14.00 uur
Locatie:
Wereldmuseum
Willemskade 25, Rotterdam
Entree: gratis
Reserveren aanbevolen (info@wereldmuseum.nl / 010-2707190)
De Exotische Blik is tot stand gekomen in samenwerking met Kosmopolis (Rotterdam) en de RRKC (Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur).
Framer Framed
Dit debat is onderdeel van de reeks Framer Framed, waarbij de westerse blik op niet-westerse kunst ter discussie staat. Migratie en de mondialisering van kunst confronteren ons dagelijks met andere vormen van expressie. Centraal in de debatreeks staat de vraag of het vanuit westers perspectief mogelijk is niet-westerse kunst op haar eigen waarde te beoordelen.
22 oktober 2009: De Vooringenomen Blik, LUX Nijmegen
26 november 2009: De Blik op het Oosten, Tropenmuseum Amsterdam
13 december 2009: De Koloniale Blik, Centraal Museum Utrecht
28 februari 2010: De Exotische Blik, Wereldmuseum Rotterdam
24 maart 2010: De Uitgevonden Blik, debatcentrum TUMULT Utrecht
mei 2010: De Eigen Blik, datum en locatie nader te bepalen
Framer Framed is een initiatief van:
Tropenmuseum, Centraal Museum, Stedelijk Museum De Lakenhal, Debatcentrum Tumult, Kosmopolis Utrecht, Afrika Museum, Museum Maluku, AAMU – museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, Instituto Buena Bista
Deze serie komt tot stand dankzij: Mondriaan Stichting en Fonds BKVB