‘Exodus Afro-Amerikanen was doorbraak’

Op 28 september is de Afro-Amerikaanse schrijfster Isabel Wilkerson te gast bij  het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht aan de Drift 21  in Utrecht. Haar boek The Warmth of Other Suns handelt over de exodus van miljoenen zwarte Amerikanen gedurende zes decenia in de vorige eeuw en die tot in de jaren 70 duurde. De uittocht veranderde het gezicht en het culturele landschap van het land en had zowel gevolgen voor het Noorden als het Zuiden van de Verenigde Staten.

Isabel Wilkerson

Prof. Isabel Wilkerson beschrijft in haar boek de massale migratie van nakomelingen van de slaven. Velen reisden naar Chicago en Detroit, Philadelphia, Cleveland en westwaarts naar Californië.

Zoals in alle tijden trok de stad New York ook vele Afro-Amerikanen aan.

De noordelijke steden kregen door de volksverhuizing van circa 6 miljoen zwarte Amerikanen te maken met nieuwe muzikale en culturele invloeden en hun politieke situatie veranderde.

Een kritische massa van Afro-Amerikanen kreeg ineens invloed op de gang van zaken in die steden; het waren stevige blokken van Democratische stemmers.

Raciale segregatie
Ook Wilkersons vader en moeder behoorden tot de groep zwarte migranten die op zoek was naar betere kansen. Ze vertrokken respectievelijk uit Georgia en Zuid-Virginia naar Washington. Daar ontmoetten ze elkaar en werd Isabel geboren.

Ze waren weggetrokken uit onvrede met het bestaande kastenstelsel. ‘Als daar bijvoorbeeld iemand op papier schreef dat een zwarte niet met een blanke mocht dammen werd dat vervolgens tot wet verklaard’, verklaart Wilkerson.

Zwarte Amerikanen werden destijds beschouwd en behandeld als tweederangs burgers, ondanks de afschaffing van de slavernij na de Burgeroorlog. Voor zwarten en blanken waren er aparte restaurants, bussen, toiletten, drinkfonteintjes en ze hadden eigen winkels, scholen en woonwijken.

Deze situatie van raciale segregatie bleef bestaan tot in de jaren 60, toen de Civil Rights Novement opkwam.

‘De Afro-Amerikanen die het Zuiden verlieten, doorbraken de grenzen van hun kaste om hun eigen American Dream te realiseren’, stelt Wilkerson.

‘Wat beide groepen verbindt’, zegt Wilkerson, ‘is de heldhaftige vastberadenheid om te gokken op een betere toekomst.’ ‘Het Zuiden verloor regelmatig haar meest ambitieuze en vastberaden mensen. Zij hadden een hogere arbeidsparticipatie dan de in het Noorden geboren zwarte Amerikanen.  Ze kenden ook een lager aantal echtscheidingen en minder buitenechtelijke kinderen. Daardoor hadden migranten een stabieler gezinsleven.

Simpel gezegd: Het zogeheten ‘migrantenvoordeel’ had voordelen voor de Amerikanen van alle kleuren.’

 

Ze werkte destijds bij The New York Times als nationale correspondent en eindredacteur. Geïnspireerd door de migratie van haar eigen ouders wijdde Wilkerson ruim 14  jaar aan research en het schrijven van The Warmth of Other Suns. Ze voegde de verhalen van beroemde en onbekende mensen samen tot een episch verhaal over de verplaatsing van een heel volk. Icif Coelingh # Lees ook het nieuwsitem op website van Kosmopolis Utrecht
# Lees verslag van lezing in Utrecht (door Carmelita Serkei)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress