Drie vragen aan Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas

# Kosmopolis Utrecht creëert via kunst, cultuur en debat interculturele connecties in de stad en met haar bewoners. Jouw manier van werken (door kunst te gebruiken in contacten met bijvoorbeeld kinderen) komt sterk overeen. Hoe zie jij dat?

‘Kunst vind ik een van de manieren om mensen bewust te maken van wat ze allemaal kunnen doen. Ik wil hun trots en hun identiteit prikkelen. Ik probeer ze bewust te maken door ze een spiegel voor te houden en op een simpele en spelender manier de boodschap over te brengen. Ik vind het belangrijk om vanuit de gemeenschap te werken, en daar inspelen op de behoefte. Dialoog is voor mij heel belangrijk en daarom creëer ik bij kinderen een interessante manier om de aandacht te krijgen en naar mij toe te trekken. Door met kinderen te werken prikkel ik ze om verder te denken over wat er in de wereld gebeurd.’

# Je hebt van alles gedaan in Utrecht: een installatie gebouwd in Overvecht, workshops gedaan met scholieren uit Overvecht, debatten gevoerd op scholen, een artist talk gehouden met onder anderen kunstenaars en er was een solo-expositie van jou in Galerie SANAA. Hoe is de samenwerking met Kosmopolis Utrecht tot stand gekomen en hoe is die bevallen?

‘In 2010 werd ik gevraagd om mee te doen aan een discussie bij Kosmopolis Utrecht. Daarna werd ik door Nancy Jouwe benaderd om na te denken over een project voor 2012 in verband met de slavernij. Toen zij eind 2011 naar Suriname kwam voor een bezoek aan de Tembe Art Studio in Moengo werd ik uitgenodigd om het project uit te voeren. De samenwerking met Kosmopolis verliep goed in het bijzonder op het gebied van voorbereiding en communicatie. Er was echter wel een tegenslag met het weer. Er waren geen goede voorzieningen getroffen bij het beschilderen van de palen door de kinderen in de regen. Voor de rest was alles okay en ik kreeg het gevoel:  Hier praten mensen nog erover.’

# Wat zijn je plannen in Suriname en kun je met name iets vertellen over wat je in gedachten hebt voor het Marowijnedistrict en Moengo?

‘Mijn plannen in Suriname. Ik wil doorgaan met de activiteiten in Moengo waarbij kunst als middel wordt gebruikt om mogelijkheden te creeren voor de gemeenschap uit Moengo en omgeving. Er moet nog een ruimte komen voor de jeugd om hun talenten te ontdekken en die verder te ontwikkelen. Daar wil ik eventueel een living van maken. Ik ga door met het uitnodigen van kunstenaars van verschillende disciplines om met de gemeenschap te werken en iets achter te laten dat een toegevoegde waarde heeft voor het gebied, omdat de gemeenschap van de spin-off van het project moet leven. Verder werken we elk jaar naar een hoogtepunt, waarbij duizenden mensen het gebied moeten gaan bezoeken. De gemeenschap kan dan op de behoefte van de gasten inspelen en er zo iets aan overhouden. Voor september 2013 hebben we een muziekfestival gepland, in september 2014 een dansfestival en in september 2015 een kunstfestival. Door de samenwerking tussen Overvecht en Moengo is er een culturele band is gelegd. Mede omdat een deel van mijn werk naar Suriname gaat, hoop ik dat deze band een vervolg krijgt’.

Lees ook:
Pinas in Utrecht oktober-programma | oktober
# Laatste week kunstenaar Pinas in Utrecht | week 39
Update: Marcel Pinas wordt muzikaal onthaald | 8 september
Beeldend kunstenaar Marcel Pinas in Overvecht | 28 aug – 28 sept

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress