Do's en Don't's van wijkgericht werken

Uitgebreid literatuuronderzoek en 25 interviews met mensen die werkzaam zijn in het Utrechtse culturele veld, de welzijnssector, het onderwijs en de wetenschap, hebben geleid tot een aantal  aanbevelingen en valkuilen, de do’s en don’t’s voor wijkgericht werken met kunst en cultuur; tot een boekje dat een leidraad kan zijn en kan behoeden voor de valkuilen van het wijkgerichte werken; een handzame gids met de dingen die u juist wel of juist niet moet doen.

Ik ben natuurlijk van de wijk en mijn visie is dus ook over die kunstprojecten: als je in de wijk komt met je kunstproject dan moet het ook voor de wijk zijn. En niet toevallig jouw kunstje hier neergezet.” Ida Thoenes – Wijkbureau Overvecht

Sta open! De grootste rijkdom zit niet in jou, maar in de deelnemers.” Merlijn Twaalfhoven – Artez

De kunst is al in de wijk, het moet alleen nog zichtbaar gemaakt worden.” – Donna Risa, STUT-theater

U kunt hier de pdf van het boekje bekijken en downloaden:

Als u een exemplaar van het boekje wilt ontvangen stuur dan een mailtje met uw adresgegevens naar l.faber@kosmopolisutrecht.nl, dan krijgt u het boekje tegen verzendkosten opgestuurd. Binnenkort worden 3 van de 25 gehouden interviews op de website gepubliceerd.

De opdracht voor dit onderzoek werd gegeven door Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met het Kennispunt Geesteswetenschappen.


Kosmopolis Professionals # 2
door Kosmopolis & Kosmopolis Utrecht, i.s.m. Erfgoed Nederland & Landelijk Platvorm Cultuuraanjagers

Deze slotdag van de tentoonstelling Van Huis Uit vormt de aanleiding voor de tweede editie van Kosmopolis Professionals # 2. Tentoonstelling, slotdag en publicatie zijn het decor voor een actieve studiemiddag over wijkgericht werken, voor professionals in kunst en erfgoed met de presentatie van de Do’s and Don’t’s van wijkgericht werken.

Doel van de dag is het delen van kennis en vaardigheden in het opzetten, uitvoeren en evalueren van wijkprojecten. Daarbij kijken we nadrukkelijk over de grenzen van  verschillende disciplines heen. Ervaren vertegenwoordigers uit de podiumkunsten, de beeldende kunsten, de erfgoedsector en de literatuur onderzoeken met elkaar wat werkt en wat niet, waarom het werkt en waarom niet. Aan het einde van de dag neemt de deelnemer een ‘toolkit’ met instrumenten voor lopende en nieuwe projecten mee – van idee tot en met evaluatie. Het is niet uitgesloten dat de dag veel nieuwe ideeën voor projecten en voor samenwerkingskansen oplevert.

Michael McMillan, maker van Van Huis Uit, is vanaf 10.30 uur in de tentoonstelling aanwezig voor het geven van tekst en uitleg. Het programma begint om 12.00 uur.

Donderdag 30 oktober 2008 – 12.00 – 17.00 uur
aansluitend borrel en de afsluiting van de tentoonstelling Van Huis Uit
Cultuurhuis Stefanus, Utrecht
Kosten deelname: € 25,- (inclusief lunch)
Leden Landelijk Platform Cultuurverkenners en studenten: € 17,50
Voertaal is Nederlands en deels Engels.

Cultuurhuis Stefanus
Amazonedreef 40, Utrecht-Overvecht

Vragen en reacties over Kosmopolis Professionals # 2 stuurt u naar professionals@kosmopolis.nl of u belt Kosmopolis Utrecht (030 – 2393892, Jeditah van der Meulen).

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress