debat: de VOC mentaliteit: wat is dat? | 21 okt

Het eerste debat is op woensdag 21 oktober tijdens de Week van de Geschiedenis in het Debatcentrum Tumult. Tijdens deze aftrap wordt de VOC mentaliteit nader bekeken.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) maakte van Nederland een van de rijkste en machtigste naties in de 17e eeuw. Als eerste multinational in de wereld leek zij vooral een beleid te voeren van extreem pragmatisme met de koopman aan het hoofd, de dominee als zijn rechterhand, en de soldaat aan zijn linkerhand.

In de 21e eeuw verlangt onze minister-president weer terug naar die tijd: “Laten wij optimistisch zijn! Nederland kan het weer! Die VOC mentaliteit om over grenzen heen te kijken, is weer terug. Dynamiek! Toch?”

Tijdens dit eerste debat, onder leiding van historicus Wim Manuhutu, bieden wij u de VOC voor dummies met een historische uitleg, analyse, de feiten, maar ook de uitspraken van  Balkenende (lees het citaat) en de reacties. 
Met Remco Raben (historicus Universiteit Utrecht), Dirk Staat (directeur collecties Legermuseum) en Tjitske Lingsma (auteur Het verdriet van Ambon, winnaar Dick Scherpenzeel Prijs 2008).

Het tweede debat is op woensdag 16 december, dan staat de hedendaagse postkoloniale dynamiek centraal, oftewel: wat heeft die VOC mentaliteit Nederland opgeleverd in de 21e eeuw?

Datum: 21 oktober en 16 december
Locatie: debatcentrum Tumult, Domplein 5, Utrecht
Tijd: 20.00 uur
Toegang: gratis

De debatten worden georganiseerd door Kosmopolis Utrecht en debatcentrum Tumult, in het kader van het project Linken Leggen Lombok, dat de verhalen achter de straatnamen van de Indische wijk Lombok tot leven brengt. Zie ook www.linkenleggenlombok.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress