Het essay van Maria Dermoût De juwelen haarkam wordt als uitgangspunt genomen. Een Nederlandse militair heeft in de koloniën een Molukse verzetsleider ontmoet, Thomas Matoeleisia. De verzetsheld wordt geëxecuteerd, de Nederlandse militair keert terug naar zijn ouderlijk huis in Gelderland. Zo lijkt het. Want hij keert niet werkelijk terug, het familiehuis voelt niet langer als thuis. Hij is veranderd, heeft de waarde en kracht gezien van verzet tegen onrecht, hij draagt een naastenliefde in zich mee die niet meer past in zijn oude slaapkamer.
Het verhaal speelt met de werkelijke geschiedenis – die niet zomaar voorbij is. Sommige geschiedenissen hebben een opmerkelijke kracht om te blijven leven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de geschiedenis van de joden in Nederland, voor de nationalistische gevoelens in Oost-Europa die weg leken maar weer opdoken, voor de geschiedenis van de Berbers, voor de geschiedenis van de slavernij. Er zit, anders gezegd, een geheime kracht in geschiedenis die jong en oud raakt. Waar komt die kracht vandaan? Waar is die in belichaamd? En hoe komt het dat die verborgen geschiedenissen in plaats van te verdwijnen steeds terugkeren?
Zondag 16 maart 16.00 -17.45 uur. Ontvangst vanaf 15.30 uur. Met borrel na.
RO Theater, William Boothlaan 5, 3012 VJ Rotterdam.
Toegang gratis
Reservering verplicht: via Erasmus Podium, www.erasmuspodium.nl
Wegens beperkt aantal plaatsen reservering in volgorde van binnenkomst.
De juwelen haarkam is een samenwerking van Erasmus Podium, het Rotterdamsch Leeskabinet, het RO Theater en Kosmopolis Rotterdam. Dit programma vindt plaats in het kader van de Nationale Boekenweek 2008.