Dancing on the Edge, voorgesprekken | 4 en 9 december

Het doel van de voorgesprekken is om nieuwe doelgroepen voor het festival te interesseren en een verdieping te geven aan de voorstellingen. Het eerste voorgesprek is op vrijdagmiddag 4 december in De Unie. Als aanloop naar de voorstelling The Assassination of Omar Rajeh (6 december in de Schouwburg) vindt onder leiding van journalist/filmmaker Koen Kleijn een gesprek plaats met choreograaf Omar Rajeh, componist Merlijn Twaalfhoven, publicist en fotograaf Ayatollah Musa, opleider vrouwelijke journalisten in Irak Inaam Al-Jazaeri en studenten journalistiek van Hogeschool INHolland. Marten Blankenstein, hoofdredacteur Join, gaat met collega journalisten en studenten journalistiek in discussie over berichtgeving in de Nederlandse media over het Midden-Oosten. De studenten hebben kortgelden een studiereis gemaakt naar Jordanië en hun ervaringen gebundeld in het nieuwe nummer van magazine Join, dat deze middag wordt gelanceerd.

Het onderwerp van de gesprekken is kunst, media en de vrijheid van meningsuiting in het Midden-Oosten én de beeldvorming ervan in Nederland. De voorstelling gaat over de moorden op journalisten in Libanon, over het belang van het geschreven woord in de Arabische samenleving en over het gevaar van het uiten van afwijkende meningen. Rajeh vraagt zich onder meer af: heb je als kunstenaar de taak om in voorstellingen maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten en zo ja, heeft dat nut?

Het tweede voorgesprek is op 9 december in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. Sara Medhat Al Hawary, één van de actrices in het theaterstuk Unspoken Thoughts van de Mutiny Group, wordt geïnterviewd waarna het publiek tijdens een maaltijd met elkaar in gesprek gaat. Hoe ziet Sara de vrouwelijke seksualiteit in de Arabische wereld en hoe denkt het publiek over de Arabische gemeenschap in Nederland? Welke rol heeft de islam hierin en welke gebruiken en patronen zijn bepaald door cultuur en tradities? Gespreksleidster is Inaam Al-Jazaeri, opleider journalistiek en gespecialiseerd in thema’s over vrouwen. In de voorstelling brengen drie Egyptische vrouwen (een danseres, een actrice en een zangeres) expliciet tot uitdrukking wat meestal onuitgesproken blijft: hun verwachtingen en verlangens, hun ideeën over mannen. Na de voorstelling is er een meet and greet waarin de vrouwen hun ervaringen en meningen delen met het publiek.


Foto: Mohamed El Tayaa

Dancing on the Edge, dat in december 2007 een succesvolle eerste editie heeft beleefd (mede ondersteund door Kosmopolis Rotterdam), vindt plaats in vier steden. Van 29 november tot 6 december zijn er voorstellingen in Amsterdam, Groningen en Den Haag, van 6 tot 13 december worden uitvoeringen gegeven in Utrecht en Rotterdam. Het festival biedt een platform  aan eigentijdse choreografen en theatermakers uit het Midden-Oosten. Een aantal voorstellingen is in coproductie met Nederlandse kunstenaars speciaal voor het festival gemaakt. Veel producties zijn gecreëerd en worden uitgevoerd door vrouwen. Alle dans- en theatervoorstellingen op het festival zijn eigentijds, uitdagend, en beïnvloed door kwesties die spelen in het Midden-Oosten.

Voor de totstandkoming van de twee voorgesprekken is samengewerkt met Lokaal Mondiaal, INHolland Select Studies, Rotterdamse Schouwburg en vooral met Dancing on the Edge. Het blad Join wordt gemaakt door een wisselende redactie van studenten journalistiek en verschijnt vier keer per jaar. Het achtste nummer van Join is geschreven door studenten journalistiek van INHolland Select Studies uit Rotterdam. Met het Beyond (y)our World programma van mediastichting Lokaal Mondiaal reisden zij naar Jordanië. Ervaringen van de studenten zijn gebundeld in Join. Zie ook: www.beyondyourworld.nl.

Voorgesprekken Dancing on the Edge
Data, tijd, locatie: Vrijdag 4 december 14.00-16.30 uur, De Unie (voorstelling The Assassination of Omar Rajeh, zondag 6 december 20.15 uur, Rotterdamse Schouwburg)
Woensdag 9 december, 18.00-20.00 uur, Rotterdamse Schouwburg (voorstelling Unspoken Thoughts vanaf 20.15 uur)
Prijs: Voorgesprek gratis, deelnemers betalen halve prijs voor de voorstelling.
Normale prijs: € 22,00 (rang 1), € 18,00 (rang 2) en € 15,00 (rang 3)
Reserveren: reserveringen@kosmopolisrotterdam.nl  
Meer informatie: www.schouwburg.rotterdam.nl en www.dancingontheedge.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress