Dancing on the Edge: Dance, Music and Religion | 13 dec

Dans en muziek hebben – in verschillende historische periodes, maar ook in de huidige tijd –  vaak een uiteenlopende relatie tot godsdienst of religie. Soms worden zij gebruikt als voertuig om dichter tot God te komen, anderzijds worden zij soms bestempeld als godslastering. In dit debat gaan drie experts met elkaar in gesprek, waarin er zowel aandacht zal zijn voor traditie als voor nieuwe ontwikkelingen, voor de situatie in het Midden-Oosten en in Nederland.

De moderator is Tarik Yousef. De sprekers zijn:

Karin van Nieuwkerk
– cultureel antropoloog en hoofd onderzoeksteam naar ‘Islam and the Performing Arts’, Universiteit Nijmegen;
Miriam Gazzah – postdoc-onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam naar Europese moslimjongeren en nieuwe vormen van (Islamitische) jeugdculturen;
Shura Lipovsky – specialist in Jewish music and dance traditions.

Datum: zondag 13 december
Tijd: 13.30-14.30 uur
Locatie: RASA Wereldculturencentrum, Pauwstraat 13a Utrecht
Toegang: gratis

De voorstelling van het Nourredine Khourshid Ensemble vindt aansluitend plaats in RASA. Kijk voor kaartverkoop en informatie op www.dancingontheedge.nl

Nourredine Khourshid Ensemble & De draaiende derwisjen van Damascus

In het islamitisch soefisme vervult de Syrische hoofdstad Damascus een belangrijke positie als bedevaartsoord. Al sinds de negende eeuw wemelt het er van de soefibroederschappen, die door middel van uiteenlopende rituelen de weg naar god bewandelen. Bekend is de Mawlawi-orde, de Syrische pendant van de Turkse Mevlevi-orde, gesticht door de filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi (1207-1273). Dit is een soefi-orde van religieuze dansers en muzikanten, beter bekend als de draaiende of dansende derwisjen. In hun dans draaien zij om hun as, waarbij ze mediteren en de naam van God aanroepen.

Tijdens Dancing on the Edge brengt de uit Damascus afkomstige voorzanger Nourredine Khourshid met zijn ensemble een zinderend Mawlawi-ritueel van muziek, zang en werveldans. Het publiek is getuige van een gewijd ritueel, met intense muziek – gebaseerd op de klassieke tradities van Bagdad – en diep resonerende zang.

Clubavond/dansfeesten
In Amsterdam en Utrecht zijn er speciale clubavonden/dansfeesten. In Amsterdam zal op vrijdag 4 december DJ mps Pilot draaien in Frascati 3 vanaf 23.00 uur.
Op het slotfeest in Utrecht op zaterdag 12 december, zullen twee bekende vrouwelijke DJ’s met wortels in Mahgreb en het Midden-Oosten, DJ Nadia en DJ Ishtar, aansluitend aan de laatste voorstelling draaien in RASA.


Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met Dancing on the Edge en debatcentrum TUMULT.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress