Chinees Nieuwjaar in Wijk C start met vuurwerk | 22 januari

Kosmopolis Utrecht presenteert in samenwerking met Chinese organisaties de viering van het Chinese Nieuwjaar in Utrecht. In de programmering van dit jaar is er extra aandacht voor het werk van een jongere generatie Chinees-Nederlandse kunstenaars. Hun werk kan tegelijkertijd botsen mèt en een hommage zijn aan de cultuur van hun (voor)ouders.

Maak kennis met jonge Chinese kunstenaars en hun werk en geniet van een optreden van muzikant Zhu Xiaolong. Hij komt speciaal voor de viering van het Chinees Nieuwjaar naar Nederland over en speelt bij wijze van primeur op een dutar (tweesnarige luit). Je kan een bijzondere chinese film van CinemAsia zien en meedoen met karaoke. Voor kinderen én volwassenen zijn er workshops Chinese taal, Chinese knipkunst en Kung Fu. Ook wordt het knippen van Chinese draken en andere ingewikkelde vormen gedemonstreerd.

Het Chinese nieuwe jaar start in de nacht van zondag 22 op maandag 23 januari om 00.00 uur als het Jaar van de Draak het Jaar van het Konijn opvolgt. Op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december start tevens het jaar 4709. Volgens de legende heeft keizer Huangdi de kalender bedacht in 2637 voor Christus. De kalender is gebaseerd op sterrenkundige waarnemingen van de stand van de zon en de maanfasen. De lengte van de maanden wordt door de maan bepaald en de lengte van de jaren door de zon. Tijdens Xin Nian (nieuwjaar) vindt traditioneel de grootste menselijke migratie ter wereld plaats om bij familie te kunnen zijn, vergelijkbaar met Kerstmis in het westen. Met Xin Nian behoren de schulden te zijn betaald, nieuwe kleren gekocht en het huis schoongemaakt. Er wordt gewoonlijk een groot familiediner gehouden waarbij de goden worden geëerd. De familieleden geven elkaar cadeaus die speciaal voor de gelegenheid zijn ingepakt in rood papier.

Programma 22 januari:
14.00 – 14.45
 uur: vuurwerk en Leeuwendans op het Jacobskerkhof
15.00 – 19:00 uur:
 cultureel programma – RASA | toegang gratis
Presentatie: Leon Qian

RASA vanaf 15.00 uur
Theaterzaal 15.15-16.35 uur:
Opening
 met Chinese Lintjesdans door kinderen van de Chinese School.
Chineesheid in Beeld (fotografie/cinema/beeldende kunst)
– Presentatie fotografe Yee Ling Tang (foto’s van vier generaties Chinezen)
Yee Ling Tang verbindt in haar meest recente werk het leven van haar grootouders in Hong Kong, haar ouders, haarzelf en haar dochter. De sterke band tussen heden en verleden komt tot uiting in de rituele voorouderverering.
– Presentatie beeldend kunstenaar Fenmei Hu (Chinees Meisje, Studio Zi)
Fenmei Hu van Studio Zi werkte al veel met Kosmopolis Utrecht samen en was in 2010 mede-maakster van de tentoonstelling Chinees meisje in het Volksbuurtmuseum en de Kamer van Koophandel in Wijk C. Zij ging naar haar geboortedorp in China om beelden en verhalen te verzamelen. In haar werken geeft zij uitdrukking aan haar relatie en de gevoelens ten opzichte van het thema mens, natuur en decoratie.
  Yan Ting Yuen (documentairemaker, freelancer bij VPRO, NPS, NOT) is geboren in Hong Kong, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland en noemt zichzelf een kind van twee culturen. Zij maakte in 2001 ‘Chin.Ind. – het leven achter een doorgeefluikje’ en Yang Ban Xi – the 8 model works. Zij zal vertellen over onder andere haar nieuwste filmproject, waarin een typisch Hollands fenomeen – de HEMA – centraal staat.
– Na het voorstellen is er een talkshow met de drie beeldmakers onder leiding van Chang Wong (bestuurslid CinemAsia).

Theaterzaal 17.00 -17.45 uur:
Chinese Sounds
– De hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van muziek en geluidskunst worden gepresenteerd door Ian Yang. Hij is zelf performer en onderzoeker van de Chinese cultuur.
–  Zhu Xialong bespeelt de dutar, een tweesnarige akoestische luit uit de regio Xinjiang. Xiaolong was van 1998 tot 2004 gitarist van de Chinese rockband Shetou, bekend uit de underground scene. In 2002 vormde Xiaolong samen met zijn vriend Mamer  een tweede band, IZ. Beiden zijn opgegroeid in de westelijke provincie Xinjiang. De muziek van IZ is gebaseerd zich op Kazachse, Oeigoerse en Kirgizische muzikale tradities en heeft zowel de Chinese rock als de Chinese folk-muziek beïnvloed. Xiaolong vertrok in 2004 uit China en vestigde zich in het Westen.
– Het programma in de grote zaal wordt afgesloten met Chinese karaoke.

Tuinkamer, doorlopend:
– workshops Chinese taal (kinderen en volwassenen) (Reserveren gewenst via info@kosmopolisutrecht.nl)
– demonstraties en workshops Chinese knipkunst (Voor workshops reserveren gewenst via info@kosmopolisutrecht.nl)
– Chinese karaoke

Studio:
– Workshops Wushu/Kung Fu (kinderen en volwassenen) (Reserveren gewenst via info@kosmopolisutrecht.nl)
– Chinees film Queer China, ‘Comrade’ China van regisseur Cui Zi’En.
Foyer:
kramen van Chinese school, stichting Lai Yin en Kosmopolis, met werk van de Chinese kunstenaars en Chinese kaligrafie. Kung Fu Panda loopt rond en deelt Lucky Money uit. De Leeuwendans wordt er ook nog een keer uitgevoerd. Loungemuziek van DJ Limitz.
19.00 uur: einde programma

Locatie: RASA, Pauwstraat 13a, Utrecht
Aan de muren hangt de foto-expositie Korte omzwervingen tussen dromen en routine van Lila Zotou.

Om de programmering mogelijk te maken danken we Carla Tjon.
Verder is meegewerkt door: RASA, de Chinese School ACSUDamotionAlex Cheung, Kit Man, DJ LimitzCinemAsia, Studio Zi, Vereniging Nederland-China en Stichting Lai Yin.

Meer informatie: www.rasa.nl | www.kosmopolisutrecht.nl | China Festival Utrecht 

Lees meer:
•  Het Chinese Nieuwjaar
•  Het verhaal van het jaar in China 
•  Het uitzitten van het oude jaar in China
•  Chinese kalender 
•  Oud en nieuw in verschillende culturen
•  Verhalen en sprookjes uit China

Bekijk de foto’s van dit evenement hier op onze Facebook-site.

• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress