China Festival Utrecht: Chinese Hutspot | 26 april, 3 en 10 mei

Eten is liefde, eten is hoop en eten is geluk
Eten speelt een belangrijke rol binnen de Chinese cultuur. Zo komt de hele familie samen tijdens het Nieuwjaarsfeest om tot diep in de nacht te genieten van lekkere hapjes. Gerechten krijgen daarbij bijzondere namen die geluk en voorspoed symboliseren.

Maar het gaat niet zozeer om het eten zelf, de maaltijd is in de eerste plaats een sociale activiteit. Het biedt de gastheer of gastvrouw de gelegenheid om bijzondere gasten in de watten te leggen, door hen met de eigen eetstokjes de beste stukken vlees of groente aan te reiken. Ook verschillen de tafelmanieren van de Europese: aan tafel wordt luid gesproken en gelachen en het is ook volkomen geaccepteerd om te smakken, boeren te laten en met de mond vol te praten. Er moet wel altijd wat overblijven, want alles opeten is niet goed voor de voortgang van het geluk.

Eten is voor Chinezen ook een manier om hun liefde te laten zien. In de film ’the Joy Luck Club’ van Amy Tan zegt Jing-mei dat Chinese moeders hun liefde laten zien "niet door knuffelen en kusjes maar door het star aanbieden van gestoomde dumplings, pekingeend en krab". Kortom, eten is liefde, eten is hoop en eten is geluk.

Chinese Hutspot bestaat uit twee delen, een kookworkshop en de mogelijkheid om het gemaakte eten op te eten. Deelnemers aan de workshop eten natuurlijk het gemaakte eten na afloop op, maar zij kunnen ook mensen uitnodigen om te komen eten. Zo kunnen diegenen die wel van eten houden maar minder van koken ook kennis maken met de Chinese eetcultuur.

Dus, geef jezelf op voor een van de workshops en nodig partner, vrienden en familie uit om geuren en smaken te delen.

De workshops zijn toegankelijk voor Chinezen, (andere) Nederlanders, jong en oud. Pao Choi is de kok van de workshops, en zijn georganiseerd in samenwerking met Erika Blikman, beeldend kunstenaar en fotograaf.

Data: maandag 26 april, maandag 3 en maandag 10 mei 2010
Tijd en Prijs:
17.30u – 19.30u kookworkshop; € 2,50 (incl. mee-eten)
19.30u – 21.00u mee-eten; € 5,-
Locatie: Bemuurde Weerd OZ 18b, Utrecht (boven het Sino-Holland Chinese Medical Center)
Aanmelden: info@chinafestivalutrecht.nl of 030-2393892

Bemuurde Weerd OZ 18b
De locatie van Chinese Hutspot is op de Bemuurde Weerd OZ 18b, in het appartement dat Casco – Office for Art, Design and Theory betrokken heeft in het kader van haar project User’s Manual: The Grand Domestic Revolution. Dit project richt zich op de huiselijke omgeving als plek waar verschillende aspecten van het sociale samenkomen middels een integrale benadering van kunst, vormgeving en theorie.
Het appartement valt te beschouwen als een laboratorium waar Living Reasearch plaatsvindt; op uitnodiging van Casco verblijven kunstenaars, vormgevers, architecten, schrijvers en theoretici in deze ruimte om onderzoek naar social design te verrichten en (groeps)activiteiten te organiseren.
Zo verwordt het appartement tot een hybride die het midden houdt tussen een woning, een atelier en een presentatieruimte, waar het publieke en private domein in elkaar overlopen.
Het appartement is van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot en met 18.00 toegankelijk voor het publiek.
Kijk voor meer informatie op: www.cascoprojects.org

China Festival Utrecht is een initiatief van Kosmopolis Utrecht, in samenwerking met Volksbuurtmuseum Wijk C, Stichting Lai Yin en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Kijk voor meer informatie op www.chinafestivalutrecht.nl

China Festival Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernard Cultuurfonds,  ANWB Fonds,  KF Hein Fonds, Provincie Utrecht en Gemeente Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress