Kosmopolis Utrecht heeft in 2011 en 2012 samen met het Centre for the Humanities, Tori Oso Utrecht, St. Keti Koti tafels en diverse andere partners in stad en land het slavernijverleden van Nederland aandacht gegeven.
Dat heeft geresulteerd in diverse activiteiten en producten zoals een artist in residency van Marcel Pinas, ’n tweetalige wandelgids, een app met een wandelroute door de stad Utrecht, en diverse lezingen, filmavonden, Keti Koti avonden. Daarnaast waren er lezingen van publicisten zoals Isabel Wilkerson en wetenschappers zoals Prof. Catherine Hall.
in 2013 zijn we uitgenodigd door Dr. Dienke Hondius (universitair docent bij de Vrije Universiteit) om samen te werken en dit verhaal ook op landelijk niveau te vertellen en in kaart te brengen. Vanaf het najaar gaan we hiermee aan de slag.
Op 26 juni was hiervan al een voorproefje: in het Stadsarchief Amsterdam vertelde Hondius haar plannen om de slavernij geschiedenis van Nederland in kaart te brengen. Er waren 12 presentaties van verschillende locaties (steden, gebouwen), nationaal en internationaal, waar sporen van het slavernij verleden zijn terug te vinden. Sjoerd Jaarsma van Kosmopolis Utrecht presenteerde de Utrechtse kaart die slaveneigenaren maar ook tot slaaf gemaakten en abolitionisten in kaart brengt. Het Utrechtse gidsje met app geldt als pionierswerk en is voor andere steden een mooie blauwdruk, zo gaf Dr. Valika Smeulders aan, die nu sporen aan het zoeken is in Den Haag. En Dineke Stam, onafhankelijk erfgoedspecialist, doet dit in Haarlem. De eerste bevindingen heeft Dienke Hondius gebundeld in een 1e versie: Atlasje van de slavernijgeschiedenis.
In de toekomst streven we naar een ‘kaart’ van het Nederlands slavernijverleden, via een database en een publicatie, hopelijk vergezeld van diverse stadswandelingen en wellicht apps.