WomenSpeak! na performance Lana Nasser | 10 december

Lana Nasser zal in Utrecht optreden op de Dag van de Mensenrechten. Op deze datum worden overal ter wereld manifestaties georganiseerd, omdat op 10 december 1948 door de VN de Universele verklaring voor de rechten van de mens werd aanvaard. Nasser is in Jordanië een belangrijk actrice, danseres, toneelschrijver en vertaler. Ze heeft haar nieuwe voorstelling In the Lost and Found inmiddels uitgevoerd in Amman (Jordanië), New York en Luxemburg. Nasser geeft in Jordanië leiding aan een programma voor vrouwen om het ‘denken en handelen vanuit eigen kracht’  te versterken door het gebruik van creatieve zelfexpressie. Zij is ook een mede-oprichter van Aat Network, een platform voor vrouwelijke kunstenaars dat op 8 maart 2010 in Amman werd opgericht.

‘Ik was niet altijd een vrouw, een Arabier of een moslim. Die dingen kwamen pas met de tijd.’  In een krachtig politiek statement verandert Lara Nasser tijdens haar performance van vrouw naar man, van slachtoffer naar onderdrukker, van volwassene naar kind, van menselijk wezen naar elementen van de natuur. Zij slaagt er in brandende kwesties in de Arabische wereld te verklaren door verhalen te vertellen, karakters te verbeelden en dansen uit te voeren. Als onafhankelijk onderzoeker, schrijver, uitvoerend kunstenaar en pedagoog voelt Nasser zich niet uitgedaagd door haar geslacht, maar voelt zich er door gesterkt.

Nasser zegt een brug te willen zijn tussen de twee culturen die haar identiteit vormen. Ze wil de verbeelding in haarzelf en anderen laten ontwaken om grenzen van taal, cultuur, en interpunctie te overstijgen, het ‘heilige vrouwelijke’ herstellen en gewoon vrij te zijn. Tijdens haar performance gebruikt Nasser een inventieve mix van Engels en Arabisch teksten in combinatie met beweging. Het resultaat is een veelzijdig, gevoelig en met zorg vervaardigde voorstelling.

Het debat wordt georganiseerd door Kosmopolis Utrecht en het Centre for the Humanities in samenwerking met Dancing on the Edge.

Programma
20:00  – 21.00 uur: Lana Nasser: In the Lost and Found
21.00 – 21:30 uur: Debat WomenSpeak!
Datum: zaterdag 10 december 2011
Locatie: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
Toegang debat: gratis
WomenSpeak | Dancing on the Edge | Theater Kikker

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress