Nederland beschouwde haar koloniën als een luxe artikel, zo werd duidelijk tijdens het eerste debat van de VOC mentaliteit op 21 oktober. In de naoorlogse periode is vanuit de verschillende postkoloniale gemeenschappen het motto ‘Wij zijn hier omdat jullie daar waren’ omgezet in strijd om erkenning van dat gedeelde verleden. Dat die strijd nog niet gestreden is, blijkt uit de afwezigheid van de koloniale geschiedenis in ons dagelijks leven. Wat is de stand van zaken, en waar gaan we naar toe?
Op woensdag 16 december vindt het tweede debat plaats, waarin de hedendaagse postkoloniale dynamiek centraal staat. Met andere woorden: wat heeft die VOC mentaliteit Nederland opgeleverd, zestig jaar na de soevereiniteitsoverdracht? Met de inzichten van het eerste debat als uitgangspunt onderzoeken we de Indische erfenis in de Nederlandse cultuur van de 21e eeuw en de link met andere postkoloniale migranten in Nederland.
De avond staat onder leiding van Wim Manuhutu. Hoofdspreker is Gert Oostindie, directeur KITLV-KNAW, hoogleraar Caraïbische Geschiedenis in Leiden en auteur van Postkoloniaal Nederland: Vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen (2009), wat 1 december jl. werd gelanceerd.
Na de inleiding van Gert Oostindie volgt een discussie met panelleden.
Het panel bestaat uit Esther Captain (Ministerie van VWS en postdoc onderzoeker UvA), Guno Jones (cultureel antropoloog en postdoc onderzoeker UvA), Ineke van Kessel (medewerker Afrika Studie Centrum en ZAM) en Farida Pattisahusiwa (Vrouwen voor Vrede op de Molukken).
Ook zullen ze ingaan op de vraag hoe de hedendaagse diaspora een rol speelt in internationale ontwikkelingen.
Een andere vraag is: op welke wijze wordt deze geschiedenis herinnerd en welk nut heeft dat voor nu en de toekomst?
Voorts kunt u luisteren en kijken naar spoken word van Olympia Latupeirissa. Haar Moluks/Chinese/Timorese roots zijn een belangrijk thema voor haar optredens. T. Martinus zal tot slot in dichtvorm reflecteren op de hele avond. T. Martinus is een product van migratie en noemt zichzelf dan ook een Koninkrijkskind. Hij is student Comparative Women’s Studies aan de Universiteit Utrecht en maakt deel uit van de performance poetry groep Poetry Circle Nowhere.
Lees hier meer over de panelleden. Lees hier het verslag van het eerste debat van 21 oktober jl.
Debatreeks VOC mentaliteit
Datum: woensdag 16 december
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Debatcentrum Tumult, Domplein 5, Utrecht
Toegang: gratis
Reserveren gewenst: info@tumultdebat.nl
De debatten worden georganiseerd door Kosmopolis Utrecht en debatcentrum Tumult, in het kader van het project Linken Leggen Lombok, dat de verhalen achter de straatnamen van de Indische wijk Lombok tot leven brengt. Zie ook www.linkenleggenlombok.nl