Tijdens Pinas’ verblijf in Utrecht verkoopt de op Station Overvecht gevestigde Cofeemania speciaal een aantal Surinaamse lekkernijen. In de koffiebar wordt een presentatie vertoond over Pinas en zijn werk. Tevens signeert de kunstenaar er zijn boek Artist, more than an artist.
Artist in residence
Marcel Pinas kwam op 28 augustus 2012 op Schiphol aan en reisde direct door naar de Utrechtse wijk Overvecht. Pinas is verkozen tot Young Global Leader, een benoeming voor opmerkelijk jonge leiders door het World Economic Forum in Genève. Als artist in residence woont en werkt hij in Overvecht tot en met 28 september. Via zijn werk wil Pinas het publiek kennis laten maken met het gedeelde slavernijverleden van Nederland en de Marron (naar het Surinaamse oerwoud gevluchte slaven).
Op de Einsteindreef bij het grote winkelcentrum in Overvecht is inmiddels een grote installatie met tekens uit het Afaka-schrift geplaatst.
Workshops
Op een aantal middelbare en basisscholen in de wijk werkt Pinas vanaf 10 t/m 26 september met de leerlingen aan Faaka Tiki palen, dit zijn welkomsttekens waar leerlingen persoonlijke objecten aan bevestigen. De palen komen nabij de deelnemende scholen en Station Overvecht te staan. Pinas gaat met de leerlingen ook in gesprek over allerlei vormen van slavernij en zoekt met hen naar hun eigen roots.
# 12 september – serie van vijf – Trajectum College
# 14+17+18 september – basisschool De Schakel
# 16+19 september – VMBO – Pouwerschool
# 26+27 september – debat groep 8 – De Brede School
# 24+25 september – VMBOII Pouwerschool
Op woensdag 19 september tussen 14.00 en 16,00 uur kunnen kinderen uit Overvecht tijdens een gratis workshop samen met de kunstenaar werken aan een groot schilderij in het Doe Mee Centrum Einstein van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) op de locatie Stroyenborchdreef 12.
Solo-expositie
Op zondag 9 september wordt in Galerie SANAA aan het Jansdam om 15.00 uur de solo-expositie Maroon culture relocated van Pinas geopend. Daar heeft hij een week gewerkt aan een installatie van totems en flessen. Er hangen diverse schilderijen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Pinas geeft in zijn werk de bedreigde cultuur van zijn geboortestreek Marowijne een tweede leven. Geïnspireerd op zijn roots blikt hij tegelijkertijd tot ver over de grenzen.
Op 13 september houdt Pinas om 20.00 uur een artist talk in kunsthuis Das Spectrum aan de Montalbaendreef 2 in Overvecht en op 22 september is hij te gast bij het evenement It’s all about hair van onze samenwerkingspartner Tori Oso Utrecht.
Kosmopolis Utrecht werkt bij dit project samen met: HIK ontwerpers, UCK, Pouwerschool, Trajectum college, De Schakel, De Brede School en Galerie SANAA. Met dank aan gemeente Utrecht.
Lees ook:
# De Boipiti sieraden van Marcel Pinas | 03-09-12
# Kibri a Kulturu – Behoud de cultuur | 29-08-2012
# Meer dan een kunstenaar | 27-08-2012
# Beeldend kunstenaar Marcel Pinas in Overvecht | 28 aug – 28 sept
# Luister ook naar reportage van FunX radio. 7-9-12
• Ontvang maandelijks de nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht.
Een selectie uit de media-aandacht voor Marcel Pinas.
# ex-Ponto Magazine meldt de komst van Pinas (agenda, 24 augustus 2012)
# Info-Utrecht: Pinas komt werken in Utrecht (24 augustus 2012)
# StarNieuws (Suriname): Marcel Pinas maand in Utrecht (30 augustus 2012)
# Radioverslag: FunX bezocht workshop Marcel Pinas (7 september 2012)
# Reportage Waterkant.net Onthaal in Overvecht (9 september 2012)
# Reportage RTV Utrecht – U in de wijk Overvecht (18 september 2012)
# Obsession Magazine (Sur) plaatst bericht Dichtbij.nl (20 september 2012)
# Beeldverslag van komst leerlingen uit verre Veendam (24 september 2012)
# De Ware Tijd (Sur) bericht over sierradenlijn Pinas (1 oktober 2012)