Mystic Festival groot succes!

Tijdens het Mystic festival verzamelden Soefis en andere belangstellenden zich bij de Stefanus in Utrecht-Overvecht. Buiten was het koud en het regende. Mensen kwamen binnen over de rode loper met aan weerskanten honderden verschillende paren schoenen. Op sokken betrad men de warm aangeklede Utrechtse kerk en dronk een thee met suiker en muntblaadjes.

Op het Mystic Festival lieten de bezoekers zich inspireren door mystieke muziek en gebaren uit de soefi-rituelen. Naast een workshop ‘Derwisjdans’ verzorgd door Nederlandse soefis, droegen storytellers gedichten van Rumi voor, onder begeleiding van muzikanten uit Afghanistan, Turkije, Marokko, Iran en Nederland. Buitenstaanders kregen de unieke kans om met de authentieke mystieke islam kennis te maken. Het publiek werd uitgenodigd om deel te nemen aan oeroude en extatische soefi-rituelen uit Marokko en Iran. De gepassioneerde soefi-rituelen Zikr, Sama en Hadra werden begeleid door Marokkaanse en Iraanse soefi-meesters en hun ensemble.

Het succesvolle festival trok ruim 500 lokale, internationale en landelijke bezoekers, die zich lieten onderdompelen in mystieke sferen. Het publiek was zeer gemengd; soefisten gekleed in de sobere wollen witte kledij, jonge vrouwen met hoofddoeken, mannen in pak. Vele bezoekers woonden gedurende de gehele dag van half elf ’s ochtends tot tien uur in de avond, het festival bij.

“Een prachtig festival met mooie muziek en mooie mensen in een warme, hartelijke sfeer. Heel gastvrij en zeer goed verzorgd bovendien. Complimenten aan alle betrokkenen en in het bijzonder aan de leiding van het festival. Het zou leuk zijn als dit een vervolg krijgt. Eenmaal een vlam ontstoken….,” aldus de reactie van een bezoeker op www.mysticfestival.nl.

Het festival krijgt een vervolg in 2008.

Het Mystic Festival werd georganiseerd en mogelijk gemaakt door Kosmopolis Utrecht en Kosmopolis landelijk. De artistieke leiding was in handen van Shervin Nekuee, essayist, publicist en programmamaker. Fouzia Outmany verzorgde de programmering.

I

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress