Meer dan een kunstenaar

Marcel_Pinas_portret-376x198Beeldend kunstenaar Marcel Pinas werd in 2010 gehonoreerd als Young Global Leader, een benoeming voor opmerkelijk jonge leiders door het World Economic Forum in Genève. In het rijtje werden dat jaar ook benoemd: Will.i.Am (zanger, producer), Roger Federer (tennisster) en Evan Williams (mede-oprichter Twitter). Elk jaar worden er personen genomineerd en aan de hand van strenge selectiecriteria beoordeeld. Vanaf morgen is hij een maand lang gastkunstenaar in Utrecht.

Door Henry Timisela

De Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas werd vooral geroemd vanwege zijn activiteiten en initiatieven in zijn geboorteplaats in het district Marowijne. Pinas is hier al geruime tijd intensief bezig met projecten die vooral de positie van jongeren in die gemeenschap zal verbeteren. Hij gebruikt zijn internationale kunstcarrière als platform voor zijn plannen en positioneert hiermee tevens zijn geboorteland op de wereldkaart. Als nakomeling van de Marrons* gebruikt hij die culturele achtergrond als thema in zijn moderne kunst om dat unieke verhaal uit te dragen. Pinas’ kunst wordt internationaal gewaardeerd, maar nog meer wat hij door middel door zijn kunst heeft weten te realiseren voor de gemeenschappen in met name Marowijne.

Young Global Leader
Marcel Pinas had voor zijn benoeming als YGL al vele exposities in en buiten Suriname op zijn naam staan en werd zijn werk goed gewaardeerd door kunstcritici. In het jaar volgend op zijn benoeming exposeerde hij in onder andere de Verenigde Staten van Amerika, Frans Guyana en Nederland. In juni van dit jaar was het voor het eerst dat een Surinaamse kunstenaar gevraagd werd om te exposeren tijdens de bekende Havana Biënnale in Cuba. Ook hier vertelde hij, en middels zijn werken, vol trots over de rijke en waardevolle erfenis van de Marrons. Daar maakte een groter en internationaal publiek kennis met de kunstenaar.

Beeldend kunstenaar Marcel Pinas is in september 2012 een maand lang te gast in Nederland op uitnodiging van Kosmopolis Utrecht. Hier zal hij werken aan installaties die in Utrecht worden geplaatst en zal hij exposeren in Galerie SANAA. Volg de updates via Twitter @Kosmo030 en praat mee via #Pinas030 en kijk ook op onze Facebookpagina (Kosmo030) voor het laatste nieuws rondom Marcel Pinas.

Lees ook: Beeldend kunstenaar Marcel Pinas naar Overvecht

* Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden zich in het oerwoud. Langs de rivieren bouwden ze een nieuw leven op met hun eigen cultuur, de Marroncultuur. Ook voerden zij guerrilla-oorlogen met de blanke kolonisten en planters, deels om benodigde goederen en wapens te verkrijgen, deels om lotgenoten te bevrijden.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress