Maluku Mokro Connexion-vrouwendialoog

De middag begon met historische Polygoonjournaalbeelden van de treinkaping bij De Punt dertig jaar geleden. Gespreksleiders Naeeda Aurangzeb en Samila Afkir vroegen alle aanwezigen om letterlijk een standpunt in te nemen, in verschillende hoeken van de ruimte. Op deze manier werd iedereen actief betrokken en was ieders mening in één oogopslag duidelijk. Beide partijen lichtten hun standpunt toe, stelden vragen over de geschiedenis van Molukkers in Nederland en gaven hun mening over de idealen van de Molukse kapers van destijds. Hoewel niet alle meiden achter de kapingen stonden, hadden zij begrip voor de gemaakte keuzes, vooral nadat de Molukse vrouwen hun beweegredenen van destijds vertelden. Sommige meiden wisselden zelfs van standpunt.
Aan de hand van clips van Salah Edin en Soldiers of Allah kwam het gesprek op imago en identiteit. Er werd heftig gediscussieerd over in- en uitsluiting van groepen en de reacties hiervan.

De ongewone combinatie van vrouwen leverde een openhartig gesprek op, met meer kennis over en begrip voor elkaars achtergronden en drijfveren. De dialoogvorm bleek veel invloed te hebben op bestaande meningen. Veel meiden vonden het moeilijk om een standpunt in te nemen dat afwijkt van de meerderheid. Het bleek ook makkelijker om voor één kant van de zaak te kiezen dan om een kritische middenweg te nemen.

De Maluku Mokro Connexion is een initiatief van Kosmopolis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress