Kosmopolis Utrecht neemt deel aan Uitfeest

Kosmopolis Utrecht werkt op 4 september 2011 (opnieuw) mee aan het Utrechtse Uitfeest. Op deze eerste zondag van september wordt voor de 14e keer het komende culturele seizoen in Utrecht gepresenteerd. Aan deze speciale Culturele Zondag doen meer dan 150 culturele instellingen  met meer dan 250 voorstellingen en optredens mee. Vorig jaar kwamen zo’n 50.000 mensen af op de presentatie van het culturele seizoen.

Kosmopolis Utrecht presenteert in samenwerking met Context Without Walls en Galerie Sanaa vanaf zondag 4 september een overzichtstentoonstelling van de Frans-Gabonese beeldhouwster en fotografe Myriam Mihindou (1964, Libreville) in de Utrechtse galerie.

Stadsschouwburg viert 70-jarig jublileum tijdens Uitfeest

Sanaa wil de aandacht vestigen op de fascinerende artistieke productie van het Afrikaanse continent, die ondergewaardeerd wordt in de westerse kunstwereld. De galerie werd in november 2009 geopend en wil een podium zijn voor interculturele uitwisseling van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars.

In het Africa Magazine schrijft kunsthistoricus Rob Perée: ‘Veel afbeeldingen van Mihindou spelen in op de (bedreigde) positie van de vrouw in Afrikaanse landen, maar ook zijn ze Westers omdat ze een idee willen overbrengen en niet zozeer een fraaie compositie willen zijn. Bovendien overstijgt de thematiek van de beelden de grenzen van Afrika’.

Verbinding met cultuuraanbod
Het Uitfeest is de verbinding tussen Utrechters en het Utrechtse cultuuraanbod. Kosmopolis Utrecht is in dit verband een geschikte partner. Immers, zij wil juist de kunst en cultuur gebruiken om de dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Utrecht te voeden.

Een nieuwtje is dit jaar de speciale en unieke webtool op www.uitfeest.nl. Als je daar een aantal vragen beantwoordt, krijg je uit het enorme aanbod advies over de voorstellingen of optredens die het beste bij je passen.

Aan de vooravond van haar expositie geeft Mihindou op 3 september om 16.00 uur een performance die een nieuwe ontwikkeling moet worden van haar video NINA’ met gebruik van onder meer glasscherven. Het optreden vindt plaats in de ontwerpgarage van het ontwerpbureau HIK op de Seinedreef 1 in Utrecht Overvecht.

Glasplaat bezwijkt tijdens project NINA

Tijdens het Uitfeest op 4 september zal Mihindou om 16.00 uur in Galerie Sanaa (Jansdam 2, naast stadscafé Broers aan het Janskerkhof) worden geïnterviewd door professor Rosi Braidotti. Zij is directeur van het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht. De entree is gratis.

De expositie van de Gabonese kunstenares Myriam Mihindou is te zien in galerie Sanaa, die normaliter alleen open is op woensdag tot en met zaterdag (van 11.00 tot 18.00 uur)

Icif Coelingh

Lees ook:
Mihindou’s blik kent geen grenzen

# Zie ook het nieuwsitem op website vanKosmoplis Utrecht.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress