Wie is Marcel Pinas? En wat komt hij in Utrecht doen? Hij is een kunstenaar. Meer dan een kunstenaar zelfs. En hij komt naar Utrecht en blijft hier een hele maand werken. In september 2012. Gisteren heb ik hem ontmoet. En u, beste lezer, kunt dat ook. Misschien daarom toch wel goed om iets meer te weten over deze kunstenaar die meer is dan een kunstenaar.
Door Henry Timisela
Om te weten wie Pinas is en om inzicht te krijgen in zijn kunst, moet u weten dat hij een Marron is. Marrons zijn de nakomelingen van Afrikanen die gedwongen werden als slaaf in Suriname te gaan werken, maar die zich daar uit de slavernij bevrijdden. We spreken dan over de periode van 1650 tot 1863. De Marrons vluchtten de Surinaamse oerwouden in en stichtten daar hun dorpen. Men zegt dat die samenleving de best bewaarde stukjes Afrika zijn, buiten Afrika. En kunst speelt een zeer belangrijke rol in het leven van de Marrons. Dit is een uitgangspunt voor de kunstenaar Marcel Pinas, die inmiddels al vele internationale exposities op zijn naam heeft staan.
In zijn kunst gebruikt Pinas traditionele gebruiken van de Marron uit zijn geboortestreek Marowijne. Hij werpt zich hiermee op tot beschermheer van deze cultuur. Hij laat de toeschouwer kennismaken met het slavernijverleden en doet dat tegelijkertijd door middel van moderne kunst. In dat kader heeft Kosmopolis Utrecht, Marcel Pinas uitgenodigd om in Utrecht aan installaties te werken en te exposeren. Zijn werk zal dan te zien zijn in de openbare ruimte in Overvecht en in Galerie Sanaa (Utrecht centrum). Daarnaast geeft hij workshops aan scholieren uit Overvecht. ‘Kibri A Kulturu’ ofwel ‘Bescherm de Cultuur’, is zijn motto.
Op zoek naar eigenwaarde en trots
En over die workshops gesproken, daar wordt ook aandacht besteed aan slavernij. En wat voor rol deze vandaag de dag nog heeft in de samenleving. Ook gaat hij met de kinderen op zoek naar hun eigenwaarde en trots, en maakt ze daarmee nieuwsgierig naar hun eigen afkomst. Pinas gebruikt zijn kunst niet alleen om te inspireren, maar heeft hiermee ook een hoog educatief karakter. En juist daarom is hij nu al meer dan een kunstenaar. De workshops vinden plaats op de Overvechtse scholen en eind september zal de eindpresentatie zijn. Eerst zullen we hem een warm welkom heten op zaterdag 8 september om 14:00 uur in het arena van station Overvecht.
Er valt nog veel meer te vertellen over Marcel Pinas, en dit artikel zal absoluut niet het laatste zijn. Eerder in 2010 werd Pinas uitgeroepen tot Young Global Leader, een honorering voor opmerkelijke jonge leiders door het World Economic Forum in Geneve. Lees daarom ook dit artikel. Houdt deze site in de gaten en volg @Kosmo030 zodat je via #Pinas030 mee kunt praten.
Lees ook een artikel over Marcel Pinas in NRC, 28 juni 2012