Keti Koti: afschaffing slavernij herdenken en vieren | 23 juni

Volgend jaar wordt de 150e verjaardag van de afschaffing van de slavernij in Nederland en tevens 300 jaar Vrede van Utrecht gevierd. In het verdrag van de Vrede van Utrecht zijn bepalingen opgenomen over de slavenhandel. Voor de stad Utrecht is het slavernijthema redelijk uniek, wat het extra interessant maakt om er aandacht aan te besteden, zeker vanuit het perspectief van een gedeelde geschiedenis. In opmaat naar 1 juli 2013 wordt in Utrecht al een aantal activiteiten georganiseerd die aandacht geven aan het Nederlandse slavernijverleden in Suriname, de Cariben en Nederlands-Indië.

Tijdens de Keti Koti avond kunnen bezoekers onder het genot van een Surinaamse maaltijd met elkaar van gedachten te wisselen over de betekenis van onze gezamenlijke slavernijgeschiedenis. Er wordt een drie-gangen-maaltijd geserveerd van pindasoep, Heri Heri en Bojo: traditionele Surinaamse gerechten die gangbaar waren in de slaventijd.

Host van de avond is Mercedes Zandwijken, met bijdragen in dichtvorm en gesprek van Lydia Emmanuels (journaliste/radiomaakster), Carlo Rijkaard (pseudoniem Blaka Mira), Esther Captain (historica/onderzoekster), Bright Richards (theatermaker) en Wim Manuhutu (oud-directeur Museum Malaku). De muziek wordt door Taste4all (Apinti-drums) verzorgd  en de catering is in handen van Cornelly Chan A Hung (uit Overvecht) en oma Nel.

Hoedenmodeshow
Na de maaltijd is het tijd voor de hoedenmodeshow door JaneSS. De hoedenshow draagt de titel ‘Van Anisa tot moderne hoed’. Een Anisa is een gesteven hoofddoek uit Suriname. De designs zijn vaak ontworpen naar aanleiding van een gebeurtenis of voor een bepaalde gelegenheid, zoals bijvoorbeeld de afschaffing slavernij of een trouwpartij. De vele verschillende bindwijzen van een Anasi geven boodschappen door. Wat te denken van ‘Wacht me op de hoek’ en ‘Bosi mi es esi (Kus me snel)’.

Op de bijeenkomst zijn ook stands van cultureel ondernemers: JOMI hair en beauty (natuurlijke producten op basis van planten uit Suriname), Lucinda’s Bookstore (Surinaams en Caribisch assortiment), oma Nel Kloof (Surinaamse koeken) en A Seti van Mireile Stadwijk (kleurrijke sieraden).

Met dank aan het Wijkbureau Overvecht.
Datum: zaterdag 23 juni 2012
Locatie: Johannescentrum, Moezeldreef 400, Utrecht Overvecht
Inloop: vanaf 18:00 uur
Tijd: 18:30 – 22:30 uur
Toegang: 5,- euro (incl. diner)
Reserveren verplicht: torioso@gmail.com o.v.v. keti koti
mercedeszandwijken.nl, www.kosmopolisutrecht.nlwww.torioso.nl

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress