Honderden visies op het paradijs

Had Eva nou wel of niet de appel moeten pakken? Is alle ellende op aarde rechtstreeks terug te voeren op deze keuze omdat ze hiermee de mensheid in zonde stortte? En hoe ziet het paradijs er eigenlijk uit? Deze en tal van andere vragen die betrekking hebben tot het paradijs komen aan bod in de dvd-film ‘Visions of paradise’ van kunstenaar Anne Verhoijsen.

Het project is gebaseerd op het scheppingsverhaal wat zowel in de bijbel, de Thora als in de Koran beschreven staat en vloeit voort uit het ‘Genesis 3’ project, wat Verhoijsen vorig jaar/eerder uitvoerde. Ze interviewde hiervoor honderden mensen in Sarajevo, Istanbul en Amsterdam over hun verbeelding van het paradijs. Centraal in dit project stond de vraag welke beslissing de geinterviewden in Eva’s plaats zouden hebben genomen en de afwegingen die ze daarbij maakten.

Door de verschillende culturele en nationale achtergronden van de geinterviewden – van jong, oud, seculier tot religieus – wordt duidelijk dat mensen verschillende percepties hebben op wat goed en kwaad is en dat hun gedachte over het paradijs beïnvloed wordt door de sociale omstandigheden waarin mensen leven. De kijker wordt uitgenodigd om de eigen waarden te onderzoeken waarmee men is opgegroeid, vanzelfsprekendheden van een andere kant te bekijken en open te staan voor andermans denkbeelden.

Kijk voor de trailer van de dvd op www.visionsofparadise.nl en bedenk eens hoe jouw paradijs er eigenlijk uitziet?

De dvd is verkrijgbaar met ondertiteling in het Nederlands, Engels, Turks, Papiamento, Sranantongo, Berbers en Arabisch.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress