Op 11 september 2007 organiseerden Kosmopolis Utrecht en het Moluks Museum de eerste bijeenkomst van Maluku Mokro Connexion’. Het motto was: Time to compare notes! Zijn er lessen te trekken uit de ervaringen van de Molukse gemeenschap in de jaren zeventig die ook op de situatie van Marokkanen van nu van toepassing zijn?
Na de aanslagen op 11 september 2001, de opkomst van Pim Fortuyn en de moord op Theo van Gogh worden Marokkaanse jongeren constant aangesproken op hun gedrag. Columnist in het dagblad Trouw Youssef Azghari waagde zich aan de uitspraak dat Marokkanen van nu de Molukkers van toen zijn. Dertig jaar geleden werd met geweld een einde gemaakt aan een treinkaping door Molukkers. Verbazingwekkend is dat Nederland niet terugkijkt naar haar terroristische verleden en heeft geleerd van de Molukse lessen om antwoorden te vinden op de vragen van nu. Een gemengd publiek van zo’n vijftig, zestig journalisten, studenten, kunstenaars en onderzoekers van Nederlandse, Molukse en Marokkaanse afkomst was hierbij aanwezig.
In het eerste deel werd het geheugen van het publiek opgefrist over de Molukse kapingen en werd er een fragment getoond uit de documentaire Dutch Approach. Farid Tabarki (Coolpolitics) en Esther-Clair Sasabone (NMO) leidden het levendige gesprek wat daarop volgde. Abe Sahetapy, één van de deelnemers van de treinkaping van 1975, vertelde hoe hij uiteindelijk tot zijn daad was gekomen. De directeur van het Moluks Historisch Museum, Wim Manuhutu vertelde dat hij zich lange tijd niet ‘gewild’ voelde in Nederland. Mensen wilden bijvoorbeeld niet naast hem zitten in de tram. Hij beargumenteerde dat we van de geschiedenis moeten leren. Geschiedenis kan namelijk indirect tot integratie leiden.
De actualiteit stond in het tweede deel centraal. Dit panel bestond uit Youssef Azghari (Trouw columnist), Rocky Tuhuteru (mediaman), Henry Timisela (programmaleider FunX) en Rachida Azough (journalist en directeur Kosmopolis). Zij wisselden met elkaar van gedachten over de stand van zaken in beide gemeenschappen.
In december komt het vervolg in Rotterdam.