Expositie Blak in Utrecht

Ook zonder de invloed van de huidige Zwarte Piet discussie wordt er kritiek uitgeoefend op ‘blackface’. BLAK – Forced into images geeft ruimte aan zes invloedrijke Australische kunstenaars die met hun foto- en videokunstwerken prikkelende en ook humoristische beelden laten zien. Ze spotten met een verwrongen beeld dat hen wordt opgedrongen op basis van hun uiterlijk, sekse en Aborigine afkomst.
Hoe word je gezien in een wereld waarin nationale grenzen weg lijken te vallen en begrippen als nationaliteit en etniciteit zogenaamd steeds meer vervagen? Waar word je identiteit door gevormd? Hoe verhoudt zich dit tot discriminatie en racisme in hedendaags Australië? Het zijn kwesties die juist nu tot verhitte discussies leiden in Nederland en andere delen van Europa. De kunstenaars trekken bestaande beelden over zichzelf in het absurde of keren ze om: hoe kijk jij aan tegen de beelden die zij voorschotelen?

Idee en concept van de expositie zijn ontwikkeld door het AAMU in samenwerking met Kosmopolis Utrecht. Houdt de website in de gaten voor updates en randprogramma.

Walthaurung Mob - Bindi Cole, 2008

Walthaurung Mob – Bindi Cole, 2008

 

BLAK – Forced into images

Destiny Deacon * Christian Thompson * Fiona Foley * Richard Bell * Bindi Cole * Michael Riley

11 oktober 2014 – 4 januari 2015

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst

Oudegracht 176
3511 NP Utrecht
T 030 2380100
E info@aamu.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress