Eutopia Academy: Democracy in Action-an artist’s point of view | 11 juli

Eutopia daagt kunstenaars uit: ‘There is a crisis going on, where the hell is your point of view?’ Eutopia vraagt geëngageerde kunstenaars een sterk campagnebeeld te ontwerpen. Denk aan badges, posters, pamfletten, T-shirts, flyers of videoclips. De discipline en vorm waarin gewerkt wordt is vrij, de boodschap ook. Mits deze past in het inhoudelijk gebieden dat Eutopia heeft gekozen: multiculturaliteit.

Op 11 juli as. organiseert Eutopia i.s.m. Kosmopolis Utrecht een startbijeenkomst over maatschappelijk engagement in een multiculturele context, met o.a. Anil Ramdas, Jonas Staal en Marieke Gelissen.
Deze middag bestaat uit 3 lezingen. Sprekers zijn Anil Ramdas (bekend als journalist voor NRC Handelsblad en essayist in Vrij Nederland), Jonas Staal (conceptueel kunstenaar) en Marieke Gelissen (conceptontwikkelaar bij Ideëel+). Tijdens de lezingen komt onder meer aan de orde hoe beeldend kunstenaars de wereld op zijn kop kunnen zetten en hoe kunstenaars hun voordeel kunnen doen met een goede PR-campagne.

Een jury van experts kiest een winnend campagnebeeld. De twee beste campagnebeelden worden verspreid in de vier grote steden van Nederland. In een (digitale) expositie worden alle ontwerpen getoond.
De ontwerper van het beste campagnebeeld wordt beloond met 2500 euro.

Vrijheid van meningsuiting lijkt het voorrecht van bepaalde groepen mensen geworden. Mensen vormen fronten en bouwen forten. Hardvochtige confrontatie is voor sommigen de enige uitweg. Iedereen heeft een mening, de meest ongenuanceerde uitspraken zijn geen uitzondering meer en etiketten worden meteen geplakt. Juist een kunstenaar is in staat de knelpunten van de maatschappij op een opvallende manier te presenteren. Het is tijd om de relatie tussen kunstenaar en maatschappij te onderzoeken en concreet te maken.

Schrijf je in voor deze masterclass en ontwerp een minder braaf, niet voorzichtig, maar juist een simpel en krachtig campagnebeeld! Meld je aan voor 1 juli 2009.

Voor wie
Maatschappelijk betrokken professionele kunstenaars

Data
1 juli 2009 einddatum inschrijvingen
11 juli 2009 (middag) startbijeenkomst met 3 lezingen in het Centraal Museum Utrecht
12 juli – 6 september 2009 individueel ontwerpproces
7 september 2009 deadline inzendingen
27 september 2009 slotbijeenkomst in Den Haag, met uitreiking en expositie
v/a 28 september verspreiding winnende ontwerpen door de vier grote steden.

Het is ook mogelijk om alleen de lezingen bij te wonen. In dat geval is de entree 25 euro. Reserveren gewenst!

Zie www.eutopia.nl voor meer informatie of mail naar willeke@eutopia.nl

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress