Conferentie together forever groot succes

Op de conferentie together forever werden projecten en ideeën uit het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog in Nederland gepresenteerd. Azough: “Kosmopolis zet zich in om juist de gewoonheid van de diversiteit terug te vinden. Kunstenaars en cultuurmakers helpen ons om het nut van de interculturele dialoog te benadrukken.” Ze besloot haar opening met de opmerking dat het jammer was dat “we niet uitkwamen boven het gekrakeel van Wilders die de Antillen wil inruilen voor Vlaanderen en Jami die alle moslims ter wereld een lesje wil leren.”

De eerste gast van de conferentie was politica en literatuurwetenschapper Hanan Ashrawi die in 1998 MIFTAH, het Palestijns Initiatief voor een Algemene Dialoog en Democratie, oprichtte. Uitgangspunt voor haar lezing was de stelling dat wij kansen laten liggen als we niet in gesprek raken. Ze zette haar ideeën over een interculturele dialoog helder uiteen. Sleutelwoorden in haar toespraak waren: harmonie, overtuigen en kracht. Ook legde zij in haar betoog een verband tussen de complexiteit van onze identiteit en cultuur.

Yalçin Cihangir en Dave Deutsch, de oprichters en eigenaars van De Fietsfabriek werden tot Nieuw Cultureel Burger 2008 verkozen. Hun bedrijf is verantwoordelijk voor de populariteit van de bakfiets. Onderdelen voor deze en andere opvallende fietsen worden in Cihangirs dorp in Turkije gemaakt.

Doel van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog is bij te dragen aan de dialoog tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. Oud-generaal Hans Couzy en diplomate en schrijfster Petra Stienen maakten in een discussie met de titel De macht van het woord en het woord van de macht de balans op. Beiden zien een cultuuromslag bij Defensie waarbij meer ruimte is voor communicatie en sociale vaardigheden.

Tot slot werd het boek Weg uit Babylon gepresenteerd. Want in een jaar dat gewijd is aan de interculturele dialoog moet ook ruimte zijn voor al die manieren waarop we rakelings langs elkaar heenpraten.

Lees hier een uitgebreid verslag van de conferentie.

 www.togetherforever.nl.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress