Conferentie: Nieuw Cultureel Burgerschap

Nieuw Cultureel Burgerschap is een werkprogramma in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, waarin docenten, kunst- en cultuurmedewerkers, kunstenaars en jongeren inzoomen op zogenaamde burgerschapscompetenties, zoals leren omgaan met (culturele) verschillen.

Donderdag 12 februari: Talkshow Creative Citizens  & onderwijs
Creative Citizens Rotterdam met als thema ‘Roots en Wings’ is bedoeld voor jongeren van 15 tot 25 jaar met diverse achtergronden en meningen. Op de avond zelf onderzoeken jongeren wat voor mensen ze willen worden en hoe het onderwijs hen daarbij kan helpen.

Vrijdag 13 februari:  Rotterdamse praktijk
Liesbeth Levy en Soheila Najand verkennen de relatie tussen (stads) burgerschap, Nieuw Cultureel Burgerschap en burgerschapscompetenties in het onderwijs. Hierna volgt een workshopprogramma. De eerste serie workshops bekijkt vanuit verschillende schoolvormen (VMBO, MBO en Brede school) hoe via kunst en cultuur burgerschapscompetenties worden ontwikkeld. De tweede serie laat praktische voorbeelden hiervan zien vanuit nieuwe media, taal, beeldende vorming en muziek. Het avondprogramma bestaat uit ‘De kunstenaar vertelt’ waarin het oeuvre van Bregtje van der Haak centraal staat. Zij geeft hierbij een sneak preview van haar nieuwe film, met als thema Burgerschap en Onderwijs.

Zaterdag 14 februari: Culturele vorming in het onderwijs
De dag start met een lezing van Wilna Meijer over kind en cultuur. Vervolgens spreekt professor Geertje van der Werf (o.v.b.) over de ontwikkelingen in het Nederlandse en Europese onderwijs en gaat leerpsycholoog Bert van Oers in gesprek met de zaal. Ranti Tjan, Illias Elhadioui en andere onderzoeken de symbiose tussen kunst, cultuur en vorming, afgewisseld met prachtige solozang. De avond staat in het teken van het muzikale oeuvre van Raj Mohan, die in gesprek met Radi Suudi zijn werk presenteert.

Het volledige programma en aanmelden via: www.cultureelburgerschap.nl/werkconferenties
Nieuw Cultureel Burgerschap is een initiatief en concept van InterArt i.s.m. Kosmopolis Rotterdam, Zadkine College en RRKC.

Datum: 12 februari Talkshow Creative Citizens / 13 februari de Rotterdamse Praktijk / 14 februari Culturele vorming in het onderwijs
Locatie: De Unie in Rotterdam
Adres: Mauritsweg, 35

Talkshow Creative Citizens vindt plaats in Theater Hal 4
Toegang: gratis

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress