Begin bij jezelf

Ben je allochtoon èn vrouw? Dan denken veel mensen wellicht dat je laagopgeleid bent en thuis zit om voor het huishouden en kinderen te zorgen. Moet ik me als Chinees èn vrouw zijnde hier ook zorgen om maken? Ik zou deze vraag met ‘nee’  willen beantwoorden, omdat Chinese meiden goed presteren op school en gezien worden als harde werkers.

Door Liyen Siaw 萧丽燕
– Gastcolumnist
   WomenSpeak!  4 maart 2012

De tijden zijn veranderd: veel allochtone vrouwen zijn hoogopgeleid en bekleden goede functies. Maar geldt dit voor alle vrouwen? Tijdens WomenSpeak! gehouden in Museum Maluku in Utrecht kreeg ik hier een wisselend beeld bij. Bij binnenkomst viel het me op dat er ontzettend veel vrouwen van verschillende afkomst aanwezig waren.

Rondleiding Museum Maluku

Tijdens een rondleiding in Museum Maluku werd de Molukse geschiedenis en de positie van de vrouw toegelicht. Vrouwen hadden rondom het huis veel te zeggen, maar ‘politiek’ en ‘kerk’ waren het domein van de man. Ondanks deze positie waren er wel vrouwen die tijdens de oorlog tegen de VOC meevochten, zoals Monia Latuarima en Martha Christina Tiahahu, die beiden als heldinnen worden gezien. Dit deed me denken aan andere vrouwelijke strijders, zoals de Chinese Hua Mulan die zich als man verkleedde om in de plaats van haar bejaarde vader in het leger te vechten en Jeanne d’Arc die haar vaderland redde van de Engelsen. Dit waren vrouwen die voor hun dromen en idealen opkwamen. Ze zijn echter een uitzondering, want de meeste vrouwen waren lange tijd onderdrukt en zijn dat nu nog steeds. In mijn opvoeding werd mijn keuzevrijheid ook beperkt door de verwachtingspatronen van mijn Chinese ouders. Nu nog steeds merk ik dat het niet makkelijk is om uit dit patroon te stappen.

Sprekers tijdens de talkshow WomenSweak!

Op de dag, die in het teken stond van Internationale Vrouwendag, werd ook een talkshow gehouden. Vrouwen met verschillende achtergronden spraken over vrouwenbewegingen en hun inzet om de positie van de vrouw te verbeteren. Daarbij kwamen onderwerpen als feminisme, solidariteit van vrouwen, de arbeidspositie van vrouwen en de invloed van cultuur aan bod. Ook werd besproken wat deze vrouwen en andere vrouwen doen of willen doen om de positie van vrouwen te verbeteren. Veel sprekers kunnen daarbij een groot netwerk  aanspreken.

Het belangrijkste vond ik de uitspraak dat je gewoon klein kunt beginnen, namelijk in je eigen omgeving. Door je eigen zoon en dochter te leren om respect voor vrouwen te hebben. Ik ben me meer bewust geworden dat er nu nog vrouwen zijn in zowel Nederland als in conflictlanden die onderdrukt worden door hun omgeving, waardoor ze niet hun dromen achterna kunnen gaan. Maar gelukkig zijn er genoeg vrouwen èn mannen die kunnen meehelpen om hier verandering in aan te brengen. Dus begin klein en begin bij jezelf.

# Kijk hiernaar een andere column over deze WomenSpeak! op 4 maart 2012
# Artikel op website Kosmopolis Utrecht
# Hier de gratis nieuwsbrief van Kosmopolis Utrecht

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress