Virtueel burgerschap en draadloze identiteit
We gaan op zoek naar de invloed van internet op ons leven. Er zijn meer vormen van communicatie bijgekomen, via e-mail, chat en sms staan we non-stop in contact met vrienden wereldwijd. Maar hebben we nog wel persoonlijk contact met onze buren? Of werken die virtuele contacten ook om je in je buurt thuis te voelen? Kan internet helpen een wijkgevoel te doen ontstaan?
Sprekers uit de wijk: Robin Berg, oprichter van Lombox.nl; een vertegenwoordiger van ULU, de Turkse Moskee aan de Kanaalstraat en Peter Hagenaar, een columnist van Museum Café Lombok.
Gastspreker is Gabriël Heinrichs, docent aan de HKU, ‘Interaction Design, Game Design and Development.
Gespreksleiders: Soula Notos, stand-up comedian en Chris Keulemans, publicist.
Datum: 24 oktober 2007
Tijd: 20.00 – 21.30uur
Locatie: Lombok, Atrium Hart van Lombok, Kanaalstraat 197, Utrecht
In deze serie staan twee vragen centraal:
1. Wat heb je nog met je wijk als je via internet met de hele wereld communiceert, ergens anders werkt en je familie niet in Nederland woont?
2. Hoe kan je je als wijkbewoner actief opstellen in je buurt?
De Verborgen Stad wil laten zien wat burgers er zelf aan doen om op wijk- en buurtniveau met elkaar in contact te komen,
elkaar te leren kennen en samen te werken. Wat hebben jongeren met ouderen, en andersom? Wie kent de islamitische slager?
Nieuwsgierig zijn we naar de manier waarop de overheid en publieke instellingen inspelen op burgerinitiatieven en daar gebruik van maken.
In de wijkdebatten wordt onderzocht hoe deze initiatieven bestaande grenzen overschrijden en (culturele) groepen en leefwerelden met elkaar in
contact brengen.
De serie is in de periode september 2007 t/m april 2008 (niet in december en in maart):
elke maand een gesprek met iedere keer een ander onderwerp, in een andere wijk.
Deze reeks is een samenwerking tussen debatcentrum Tumult en Kosmopolis Utrecht en is tot stand gekomen met ondersteuning van Mitros.