1000 Grootmoeders | tournee vanaf 7 maart

1000 Grootmoeders is een theaterstuk over drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen: een grootmoeder, een moeder en een dochter. Het publiek wordt meegenomen in een wereld waar kansen niet voor het oprapen liggen. Iedere generatie levert een persoonlijke strijd om dromen en ambities te verwezenlijken. De verhalen, vol hoop op een betere toekomst voor duizend kleinkinderen en achterkleinkinderen, vormen de basis voor het theaterstuk.

De teksten zijn gebaseerd op interviews met drie generaties vrouwen en belichten op directe, ontroerende en soms ook humoristische wijze, hoe deze vrouwen het thema ‘sociale stijging’ in hun leven ervaren hebben: vrouwen die in vergelijking met hun moeder en grootmoeder maatschappelijk en economisch gezien meer kansen hebben gecreëerd of gekregen. Een deel van deze persoonlijke verhalen zijn tevens in een boek gebundeld: Licht en schaduw; vijftien vrouwen over leven en overleven (VU uitgeverij-2010), dat op 7 maart gepresenteerd wordt tijdens Womenspeak! in de Stadsschouwburg Utrecht.

Speellijst 1000 Grootmoeders
(toegang gratis, behalve in de Stadsschouwburg Utrecht)

27 februari, 20 uur – theaterstudio, Kempenaerstraat 11b, Amsterdam -Try out (besloten)
28 februari, 16 uur- idem – Try out (besloten)
1 maart, 20 uur – Pakhuis de Zwijger, Amsterdam – première (uitverkocht) 
7 maart, 14.15 uur – Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe Zaal – tournee
8 maart, middag – ministerie van VROM, Den Haag – tournee
11 maart, 13.30uur – Bibliotheek Zuilen, Utrecht – tournee
voorjaar 2010 – diverse steden – tournee

De regie van 1000 Grootmoeders is in handen van Fenneke Wekker. Zij schrijft en regisseert sinds 1997 theatervoorstellingen en presentaties voor grote en kleine theatergezelschappen in Nederland. De afgelopen jaren legde zij zich vooral toe op het schrijven van maatschappelijk gerelateerde theaterteksten op basis van interviews en research, toegankelijk voor een breed publiek. Haar werkwijze, zgn. community art, geldt als state-of-the-art en zij won er verschillende prijzen en onderscheidingen mee.

Tekst en regie: Fenneke Wekker
Spel:
1e generatie: Elsje de Wijn
2e generatie: Funda Müjde
3e generatie: Aisa Winter
Productieleiding en theatervormgeving: Mac&Mee

1000 Grootmoeders is een productie van Kosmopolis Utrecht in samenwerking met de PaVEM leerstoel (VU) en de Aletta leerstoel (UU), en wordt gefinancierd door het Ministerie van VROM, portefeuille Wonen, Wijken en Integratie.

Met dank aan:
Iris van der Tuin; Mina Hosseini Nejad; Jolene Lemmert; Jennifer Ebecilio; Kiki Schrier; Ouafila Essayah; Funda Müjde; Parvin Shahbazy; Samira Boucetta; Elnaz Radji; Aisa Winter; Halleh Ghorashi; Gloria Wekker; Nancy Jouwe

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress