Mihindou’s blik kent geen grenzen

De Frans-Gabonese videokunstenares, fotografe en beeldhouwster Myriam Mihindou duikt graag in het onbekende en baant zich een artistieke weg los van elke categorisering. Dat zal te zien zijn tijdens de speciale performance die Mihindou op zaterdag 3 september geeft bij ontwerpbureau HIK in Utrecht-Overvecht.

Het onbegrijpelijke wordt ervaren
Een centraal thema van het beeldend werk van Myriam Mihindou zijn grenzen en de moeilijkheid ze over te steken – of ze nu geografisch of metaforisch zijn.

Myriam bij projectie Folle (2007)

Een van haar eerdere werken was de video FOLLE (2000) waarin ze de eerste verkenning toont van de randen van een breuk tussen twee rotsblokken.

Mihindou neemt de kijker vijf minuten mee in deze ervaring, die zij laat zien als een ritueel. Door het beeld van haar voet, geprojecteerd op de grond, word je uitgenodigd om deze gang mee te beleven, in volle intensiteit, ernst, en rijkdom.

Je ondervindt rillingen van angst en van plezier en ervaart het onbegrijpelijke. De kijker hervindt zichzelf zwevend tussen het materiële en het bovennatuurlijke, tussen droom en herinnering, tussen intimiteit en de buitenwereld. De toeschouwer wordt gegrepen door de wereld die Mihindou heeft vormgegeven.

Om Folle te kunnen maken ging de kunstenares enige tijd in retraite in het uitgestrekte bos van Les Landes in het Franse departement Gironde.

Voortzetting van rauwe video NINA
De performance in Utrecht wordt een voortzetting van haar video NINA. Daarin worden flessen door een onzichtbare persoon aan de Middellandse Zee kapot gegooid tegen een glazen plaat.

De grote plaat bezwijkt uiteindelijk. Het echoënde geluid intensiveert het beeld. Dit wordt de startpositie van haar performance in de Overvechtse garage.

Tijdens haar optreden zal het rauwe van NINA terugkeren, maar er ontstaat ook nieuw werk dat ter plekke tot stand zal komen en de naam BREATHING draagt.

Voor Kosmopolis Utrecht is het belangrijk om in de Domstad interculturele verbindingen te maken tussen sociale groepen en de bestaande culturele instellingen, oudere en jingere Utrechters uit verschillende achtergronden, tussen denkers en doeners.

Kunstenares was enkele jaren nomade 
Myriam Mihindou (1964, Libreville, Gabon) woont en werkt tegenwoordig in de Franse hoofdstad Parijs. Ze ging in 1987 naar Frankrijk om zich daar te vestigen als beeldend kunstenaar en in 1993 sloot ze haar studie af aan aan de Ecole des Beaux-Arts in het Franse Bordeaux.

Myriam Mihoudou in Africalls ?

De Frans-Gabonese kunstenares trok na haar studietijd als een nomade rond en leefde en werkte op vele plekken. Ze noemt in dit verband Frankrijk, Ile de La Réunion, Egypte, Marokko, Soedan, Zuid-Afrika, Duitsland, Portugal.

Mihindou nam deel aan groepsexposities in onder meer Madrid, Kaapstad, Johannesburg, Rabat, Londen, Düsseldorf, Bern, Stockholm, Tokio, San Francisco, Berlijn, Las Palmas, Lagos en Bombay.

Aan deze lijst zal nu Utrecht worden toegevoegd met haar (solo)tentoonstelling in de Galerie Sanaa en haar performance in de garage van ontwerpbureau HIK in Overvecht.

Icif Coelingh

Lees ook:
# Beelden van opbouw expositie Myriam Mihindou
# Kosmopolis Utrecht neemt deel aan Uitfeest
# Voor foto’s zie ook onze Facebook-pagina

En zie onderstaande links:
# Myriam Mihindou vertelt hier over Folle in de Johannesburg Art Gallery (juni 2007)
# De trailer van de video Rabat van Myriam Mihindou (2008)

# Zie ook het nieuwsitem op website van Kosmoplis Utrecht

1 reactie

  1. Stichting Context Without Walls start dit jaar met een publicatieserie waarin het werk van een transcultureel kunstenaar wordt gespiegeld, bv aan een filosofisch, literair, historisch perspectief.
    Doel is het kunsthistorisch vocabulaire beter uit te rusten voor het tijdperk van de globalisering.
    Werktitel: Context Without Walls 1 # Confrontatie en transformatie in de ontmoeting met de ander
    Met bijdragen van: Daphne Pappers, Myriam Mihindou (kunstenaarscahier), Liesbeth Levy
    Uitgeverij: Jap Sam Books, http://www.japsambooks.nl
    Met steun van Mondriaan Stichting, SNS Reaalfonds, IF des Pays-Bas, kf Heinfonds.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress