De lessen van Kalf-winnaar Nasrdin Dchar

 ‘Wat ik om me heen zie dat Nederlands-Marokkaanse jongeren het een beetje opgeven. Ze zitten in een self fulfilling prophecy. Ze lezen zo veel dat ze niet ok zijn. Een enkeling zei tegen mij dat ze toch al de kakkerlak van de samenleving zijn. Dus laat het ons dan ook maar gewoon zijn.’ Dat zei Nasrdin Dchar (32) in het tv-programma Pauw & Witteman. Hij gaf aan dat hij een voorbeeld voor mensen wil zijn en niet alleen voor Marokkanen in Nederland. ‘Je moet durven dromen om je passie waar te kunnen maken.’

Nasrdin met Gouden Kalf aan tafel (beeld P&W)

Nasrdin Dchar won op 30 september jl. op het Nederlands Film Festival in Utrecht een van de belangrijkste filmprijzen. Hij werd onderscheiden met het Gouden Kalf voor Beste Acteur 2011. De Nederlands-Marokkaanse acteur Dchar kreeg de prijs uitgereikt voor zijn rol in de roadmovie Rabat. De film was eerder door Kosmopolis Utrecht (samen met de Molukse film STERK) uitgekozen als opwarmertje voor het evenement Maluku Mokro Connection 2. Dat was speciaal georganiseerd om visies, inzichten en persectieven van Molukse en Marokkaanse jongeren met elkaar te bespreken.
Dchar nam bij het uitspreken van zijn dankwoord extra tijd, omdat naast de passie en liefde voor zijn vak ook andere zaken wilde benadrukken. Uitzinnig van vreugde (en geïnspireerd door zijn voorbeeld Cuba Gooding jr.) zei hij: ‘Tegen jonge mensen wil ik zeggen dat het belangrijk is te dromen. Als je straks tachtig bent en terugkijkt op je leven dan wil je zeker weten dat je alles uit je leven gehaald heb en geen spijt krijgt van de dingen die je niet gedaan hebt.’

‘Door over zijn eigen angst te vertellen, maakte Dchar een statement´, schrijft de in Iran geboren publiciste Ferdows Kazemi in de Volkskrant. ‘Hij richtte zich op de man die als zijn gedoogpartner met een schampere lach zegt dat hij geen bruggenbouwer is, in plaats van te roepen dat bruggen bij beschaving horen.’ Het dankwoord van Dchar maakte bij veel mensen emoties los en bleef dagenlang een favoriet onderwerp in talkshows op radio en tv en in sociale media. Het bracht Hero Brinkman er zelfs toe om afstand te nemen van partijgenoot en Statenlid in Noord-Holland Gerton van Unnik. Hij twitterde dat elke mogelijke verwijzing van straatterreur naar de Gouden Kalf-winnaar ongewenst en ongepast is.

‘Dat een Marokkaan ergens goed in is, dat vinden veel mensen stiekem toch wel een beetje verbazingwekkend’, constateert Elsevier-medewerker Liesbeth Wytzes. ‘Geweldige speech,’ zwijmelt CDA-‘prominent’ Kathleen Ferrier. En Wouke van Scherrenburg moest een beetje huilen toen ze de ouders van de acteur zag huilen. Joris Luyendijk noemt Dchar ‘een held.’ Het is een leuke jongen, maar bij een held stel ik mij toch iets anders voor. ‘Dat is iemand die een meisje redt van de verdrinkingsdood,’ aldus Wytzes.

Voordat hij tot held werd verklaard, had de in Steenbergen geboren acteur een bijdrage geleverd aan het blog Nazomergasten. In het blog laten jonge mensen hun inspiratiebronnen en favorieten zien. Dchar schreef: ‘Ik heb veel vrienden en vriendinnen. Ik heb al bijna 400 volgers op Twitter en 1000 vrienden op Facebook. Eigenlijk ben ik best populair. Mijn beste vrienden zijn Marwan Kenzari en Achmed Akkabi. Zij zijn misschien wel iets knapper en bekender dan ik ben. Maar dat maakt niet uit.’ Helaas voor Dchar, hij is nu beroemder dan zijn vrienden geworden en boven hen uitgestegen.

Icif Coelingh

Bekijk hier Nasrdin Dchar bij Pauw & Witteman

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress