Advies Raad voor Cultuur over Kosmopolis

Deze evaluatie van de Raad voor Cultuur was al voorzien toen Kosmopolis in november 2006 van start ging. Na 2 jaar zou worden bekeken hoe de instelling uit de startblokken was gekomen en zou de Raad voor Cultuur het beleidsplan 2009-2012 beoordelen. Dat laatste is nu achterhaald door het faillissement dat op 26 maart jl. over de landelijke vestiging van Kosmopolis is uitgesproken. De stedelijke vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen het goed en behouden vooralsnog hun subsidie.
Minister Plasterk belooft voor 1 november met een voorstel naar de Kamer te komen over de besteding van de budgetten.

Advies Raad voor Cultuur
De Raad voor Cultuur schetst in zijn advies de totstandkoming van het initiatief en concludeert dat de achterliggende ideeën ver af stonden van de uiteindelijke realisatie. Een aantal politieke bestuurders en instanties heeft Kosmopolis onhaalbare doelstellingen opgelegd. Zij waren ook verantwoordelijk voor de grote tijdsdruk: zowel de tijdsdruk om de organisatie op te richten als om de organisatie te laten slagen.

De Raad is overigens van mening dat door de betrokkenen te snel besloten is om de activiteiten van de organisatie stop te zetten, zonder alternatieve scenario’s te onderzoeken. Daardoor is er meer verloren gegaan dan nodig was: de organisatie had in een andere constellatie en met een beperkter en concreter pakket aan doelstellingen de activiteiten kunnen voortzetten.

Groot belang
De Raad acht het van groot belang dat er in de Nederlandse cultuursector genoeg ruimte wordt geboden aan instellingen die zich toeleggen op het faciliteren, produceren en programmeren van diverse kunst- en cultuuruitingen. Internationale en interculturele uitwisseling, het aangaan van een werkelijke dialoog, alsmede het delen van kennis zijn vanzelfsprekende componenten van zulke instellingen. De politieke wens die heeft geleid tot de oprichting van Kosmopolis is deels vanuit de terechte behoefte aan zo’n instelling en infrastructuur ontstaan.

De Raad pleit er voor om een slank landelijk steun- en aanspreekpunt van Kosmopolis met een afgebakende opdracht onder te brengen bij een bestaande organisatie. Een organisatie die ervaring en expertise heeft opgebouwd op het gebied van culturele diversiteit en die succesvol is gebleken.

Klik hier als u het hele advies van de Raad voor Cultuur wilt lezen (pdf-formaat).

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress